Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)


Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull

(-78)

ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs 

HÄR

. Och en annan variant med bacon 

HÄR

. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp. 😉

En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!

Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte! 😛

4 port
Det här behöver du : 

1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 


Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra.

Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.


Champinjon & lökstuvning puttrar…


Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.


Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.


Riv över ost

(port salut)

.


Gratinera i ugn, ca 20-25 min i 200 grader. Färdigt! 😛

10
4

Parmesan & basilikakyckling i mustig tomatsås


Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat

”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”

Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer  här ett bra tips som räcker till 4 port.

Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.

Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.

Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset!

😛 Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.

Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.

Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.


Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt! 😛


Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.


N

är kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.


Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.


Häll såsen i formen med kycklingdelarna.


Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.


Färdigt!! 😉


Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.

8
1

LCHF kålpudding


Visst var det kålpudding jag lagade igår. 😛 Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock

en sak

lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.

Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda! 😉

6 port
Det här behöver du : 

500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt

1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök

3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar

Såsen : 
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 


Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.

Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.


Ingredienserna till kålpuddingen.


Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.


Vitkål och lök steks mjuk.


Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.


Slå över buljongskyn.


Grädda i 175 grader ca 45-50 min.


Smaklig måltid!


Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! 😛 Sallad och sylt i separata burkar.

6
1