Gästbloggare Tina Gustafsson

Het grillad scampisallad

Mitt namn är Tina Gustafsson och denna månad fick jag möjligheten att gästblogga här på Kryddburken. Tack Linda!

Till vardags jobbar jag på tidningen BröllopsGuiden och min resterande tid fördelar jag mellan min kära man Martin, min familj, mina vänner, och mitt stora intresse att stå i köket. Mitt intresse har gjort att jag driver sajten TinaGustafsson.com sedan ett antal år tillbaka. Där kan man även bl.a. hitta mina oljemålningar och att jag har gett ut två böcker inom Bröllop & Fest.

Mitt matintresse fick jag redan som 7-åring då jag hjälpte mamma att steka köttbullar med stekspaden i munnen (jag är funktionshindrad sedan födseln) Idag tar jag hjälp av mina fantastiska assistenter då jag behöver hjälp med att t.ex. hacka mm.

Jag tycker det är allra roligast att stå i köket när det nalkas högtider så som alla hjärtans dag, påsk midsommar, Sveriges nationaldag, jul och nyår och självklart även när familjemiddagar och fester är på gång och inte att förglömma att laga en massa härlig mat vid grillen.

Receptet jag har valt att dela med mig av är en enkel och god sallad som passar utmärkt om man inte har så mycket tid en dag att lägga på matlagning men den passar också alldeles utmärkt en varm solig sommardag med ett glas vin till på altanen eller balkongen.

4 port
Grillad het scampisallad
24 stora råa scampiräkor
1 påse babyspenat, à 70 g
1-2 krukor krispsallad
1 kruka myntablad
1 kruka bladpersilja
1 rödlök
4 citrongräs
1-2 röd chili
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Dressing :
2 msk Harissa het chilipasta
1 msk flytande honung
2 msk fisksås
1 lime, juicen

GÖR SÅHÄR :
Skala och pressa vitlöken, blanda den tillsammans med oljan. Skala räkorna och låt räkorna marineras i vitlöksoljan i minst 30 minuter men gärna längre. Lägg alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl. Skölj och hacka sallad, mynta och persilja grovt.

Skala bort de två yttre lagren på citrongräset. Skiva citrongräs, lök och chili tunt. Arrangera sallad, mynta, persilja, citrongräs, lök och chili på fyra tallrikar. Grilla räkorna i en grillpanna eller på grillen i ca 3 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Servera tillsammans med dressingen, ta lite i taget då dressingen är väldigt stark.

Tina profilbild

Gästbloggaren Tina, Foto; Martin Gustafsson

 1. Men Herregud…..är detta vuxna människor!!!!
  Det finns ju faktiskt miljömärkta varor, fattar inte varför en del ska hoppa på så in i bomben!!!!
  Tina: Det såg mycket gott ut så detta ska jag absolut prova och hittar jag inte miljömärkt scampi tar jag räkor!
  Jättesmarrig bild 😀
  Kram Sussi

 2. Lilly skriver:

  Anna: det finns sura kommentarer och så finns det att stoppa huvudet i sanden. Man behöver inte återvinna allting, eller bara köpa ekologiskt, det gör jag verkligen inte iallafall.

  Men om man bara ska göra en sak, så tycker jag att man ska undvika scampi. Odlingen av scampi förstör så mycket av den skog som vi har kvar på jorden, och förorenar luften. Den är en sån stor miljöbov att tillochmed jag, som inte tänker så mycket på ”de som ska ärva jorden” och sånt miljötänk, inte köper scampi. Det är den där enda grejen som är lätt rätt att göra, eftersom man inte äter scampi så ofta och då lika gärna kan köpa andra räkor.

 3. Hanna skriver:

  Vad då pettimetrar och förståsigpåare? Är det pga människor som kämpar för miljön och människors och djurs välmående som världen ser ut som den gör menar du, Anna? Är det inte precis tvärtom? Det är INTE svårt att vara miljö- och djurvänlig och tänka på andra än sig själv när man handlar. Jag äter väldigt gott och varierat utan att andra ska behöva lida. Kom ihåg att det ALLTID är någon annan som betalar för vår lyxkonsumtion och billiga mat.

 4. Anna skriver:

  Ja herregud, inte konstigt att världen ser ut som den gör med alla pettimetrar och förståsigpåare!! Och då har vi bara sett bråkdelen av alla här i bloggen 🙁 fy vad tråkigt att ni måste förstöra ett trevligt och glatt inlägg med era sura kommentarer!! Håller inte alls med er, om man ska tänka på varje liten sak man stoppar i sig får vi nog svälta ihjäl. Keep up the good work Linda och Tina!

 5. Hej allihopa!
  Som bloggägare till Kryddburken tycker jag det är högst relevant att att mina gästbloggare inte styrs av mig för att passa in på en nischad blogg om speciell sorts mat och VAD dom får skriva om här. Jag har från början haft som policy att gästbloggare får blogga om precis vad dom vill så länge dom håller sig till ämnet som rör en matblogg och det kommer jag fortsätta med.

  Ansvaret står naturligtvis på mig om vad som publiceras men inga ska kännas sig ”portad” eller inte välkommen då jag anser att alla har rätt till sina val. Åsikter, debatter och diskussioner har alltid varit välkomna här så det ansvaret tar jag gladeligen på mig. Att det skapar diskussioner ser jag mer som positiv publicitet då det kanske är många som inte är insatta i just hur tankar o bestämmelser går kring scampi. Själv har jag personligen aldrig behövt göra några större ställningstagande då vi inte äter skaldjur men för många är sån här information och diskussion ett bra läromedel. Alla tankar, information och ibland känsloväckande åsikter är i hög grad välkomna.

  Varma hälsn. Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..