Chicken burger


Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare

(använde oss av McDonalds webbsida)

vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn! 😛

Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta! 😛

  • Texas hot burger (Nicke)
  • Original(Jag)
  • Chicken queen(Joline)
  • Di-di burgare(Max)

Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! 😉 Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!

Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora : 
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.

Tillbehör : 
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise


Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.


Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.


Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!


Burger time! 😛


Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….? 😉

9
0

Broccolipaj med champinjoner, salami & brieost


Just nu sitter jag och skriver i offlineläge. Bredbandet här på ön ligger nere igen och det är sååå tröttsamt då jag började med mitt inlägg redan vid 08 i morse… Enligt Telia är det tekniska fel på en massa stationer mest på norra Öland men självklart här hos oss också!

Regnet vräker ner ute och hela gården är som en stor lervälling. Som lite grädde på _det_ moset så har Joline lyckats ställa in en sån där ”mönsterkod-lås” på sin mobil som hon i morse hade glömt bort… *suck* Och efter fem försök så är telefonen LÅST ja…

Jag googlade på det mobila bredbandet så gott det gick och det går tydligen inte att återställa om man inte får googlekontot att svara eller inte hittar sin PUK-kod… En vända i telefonkö till Telia för att höra om man bara kunde få ett nytt refillkort men se de gick inte för då skulle det nuvarande refillkortet först vara registrerat på deras sidor… Och ett nytt refillkort kunde jag ju beställa men problemet med att telefonen är låst skulle ändå kvarstå…

En telefonkö-runda till Samsung och deras support som förklarade att det enda jag kunde göra var en fabriksåterställning genom att gå in ”bakvägen” i telefonen… Genast vänder jag på den och kollar luckan på baksidan men det var inte riktigt så han menade… 😛 Däremot kan jag nu stolt skryta med att jag är en fena på att återställa Samsung mobiler! Det finns liksom en liten ”bios” även i en mobil, (hade ingen aning) och via den kunde jag formatera hela telefonen och börja om på nytt! Herregud va duktig jag är!

Nu blev hon dock av med alla sina inställningar och appar men bilder o kontakter hade sparats på simkortet så skadan var inte så stor ändå om det inte vore för att det tekniska fortsatte att jävlas med mig resten av dan. När mobilen väl var klar så skulle jag ju fortsätta blogga men då va bredbandet borta… *dubbelsuck* Men, men.

Nu är det ju fredag i alla fall och då ska vi vara glada! Och jag bjuder er på en dubbel-super-vrålgod paj med broccoli, champinjoner, salami och brieost… Varsågoda och hoppas ni haft en fin dag! 😛

Det här behöver du :
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 buketter broccoli
200 gram färska champinjoner
150 gram pepparsalami
150 gram brieost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor (osthyvel) och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop den till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen. Kavla så den är ca 0,3-0,5 cm tjock.

Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna, här använde jag även bakplåtspapper i formen då blir det lättare att lyfta upp pajen om man inte använder springform med löstagbar kant.

Förgrädda 10 min i 220 grader.

Ta ut pajformen och lägg i fyllningen. Grädda sen på 200 grader i 30 min.


Supergod paj med massa härliga smaker!


Hittar man små vita, färska champinjoner så är dom allra godast. Torrstek, salta och tillsätt en klick smör.


Pepparsalami är gott i, men även salami med soltorkade tomater.


Knipplök är bland det bästa till pajer, den är mild och fräsch och även dekorativ vid servering skuren i tunna skivor.


Efter ca 30 min är pajen klar. Låt den gärna stå till sig en stund före servering.


Smaklig paj och ha en mysig fredagkväll!

5
0

Fläskfilé i whiskeysås


Jag provade en ny liten burk häromdagen med såsreduktion från ”Touch of Taste”,

(finns i olika varianter, bla; whiskey, kantarell, rödvin och peppar)

Jag valde whiskeybasen och kokade ner den i en köttgryta med fläskfilé och goda grönsaker. Inte så tokigt alls. Kanske lite ”fadd” i smaken för att vara just en reduktion. Det blev en mild gryta trots att jag bättrade på med salt & peppar… Whiskeysmaken var inte så framträdande utan smakade mer som en sås på kokosmjölk och lite söt curry?! Whatever, det blev gott men behövdes kryddas upp!

Enligt anvisningarna ska man koka upp burken i kastrull, tillsätta en klick smör och sen vispa ner 2 dl grädde och använda den som ”vid-sidan-om-sås”. Det gjorde alltså inte jag utan rörde ner den direkt i grytan med kött o grönsaker.

4 port
Det här behöver du :
500 gram fläskfilé
3 schalottenlök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk champinjoner
200 ml whiskey såsreduktion
2 dl grädde
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :


Hetta upp en panna med en klick smör. Skär filén i tunna skivor och fräs på så de får fin färg.

Tillsätt skivad lök, strimlad morot, minimajs i bitar och en burk champinjoner. Låt allt fräsa ihop nån minut. Rör ner såsreduktionen och sist grädden. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med valfritt tillbehör, här blev det ris och grönsaker.


Tunt skivad fläskfilé som fått fin färg i het panna.


Såsreduktionen jag använde.


Svamp, morötter, lök och minimajs.


Allt ner i grytan och nu är det dags för såsburken och grädden att röras ner.


Smaklig måltid, en god sås gör man nog helst själv tycker jag!

5
1