5 nyttiga matlådor

Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! 😛 Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.

Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!

Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta


Rotfruktspytt på gång!


Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.


Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.


Bröstfiléer, lår och vingar.


Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.


Lunchlådor, uppradade och klara!


Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.

9
3

Påskpynt & vaktelägg


Påskens högtid närmar sig med stormsteg! Ägg, påskägg, pyntade ägg, chokladägg, godisägg, och vaktelägg! Ja, just det sistnämda;

Vakteläggen

hör påsken till lite extra med dess fantastiska mönster i sitt lilla miniatyrskal. Så otroligt vackra, vilda och goda! För er som aldrig någonsin har smakat vaktelägg så kan jag lovorda dom gott. Det är ett milt, smakrikt litet ägg som med fördel förtärs till förrätt, soppa, som delikatess eller dekoration på smörgåstårtor eller finare landgångar.

Jag har fått möjlighet att prova dessa vackra små ägg och jag är inte färdig än. Jag har kokat, stekt, använt som pålägg på pizza, dekoration på smörrebröd, minihamburgare och varenda litet skal har jag lyckats ta tillvara på till påskens pynt och dekoration också.

Jag är som sagt var inte färdig än och fler recept kommer!
Näst ut blir DESSERT med vaktelägg! Håll utkik! 😛Tills dess är jag väldigt stolt att få visa upp dessa små skönheter från de japanska vakltar som föds upp här på Öland. Det går alldeles utmärkt att beställa dessa ägg per post, klicka in på hemsida HÄR och läs mer. Perfekt nu till påsk och allt!


Vaktelägg kan beställas

här >>


Vakteläggen är små… Pyttesmå! 😛


Vackra skal i ett litet fågelbonäste av björkgrenar och pärlhönsfjädrar från

www.skapamer.se


Gjorde ett litet påskarrangemang på köksbordet med ”hjärtan på tråd”, taklök, minipåskliljor och vaktelägg.


Vakteläggen gör allt så mycket mer levande, älskar verkligen de fina bruna färgerna i äggen!

3
1

Fläskfilégryta med paprika


En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! 😉 Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* 😛

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.


En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.

3
4