Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! 😛

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! 😉

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

 1. Diana skriver:

  jag hade gärna velat ha nån som gjorde mina matlådor… sen hade jag nog tröttnat på att äta det 5 dagar på raken men två hade funkat…

  jag ska försöka mig på det där med planering och som alltid får jag inspiration av dig Linda… 🙂
  laxen med sås ser kanon ut.. sen tror jag nog att jag skippar gråsuggorna… 😉

 2. Anneli skriver:

  Ljuvligt att det fungerar utan pekpinnar, nyttigt o onyttigt är faktiskt var mans ensak, alla vet nog vad som är ok och vad som är för mycket.

  Lycka till maken.

 3. Tack för alla kommentarer och tips.
  Lådorna fryses in om det är mat som inte håller veckan ut.
  Utöver dessa matlådor äter han knäckebröd, kokta ägg, kaffe på morgonen. Lunchlådan till lunch. Ägg, knäcke, majonäs, frukt på em. och ganska vanlig ”husman” till middag men små delar ris/pasta/potatis och mer grönsaker. Helger öl o chips! 🙂

  Ja Magnus. Att matkorn innehåller ungefär samma som pasta det vet jag, men det är dock ett nyttigare alternativ än vit pasta. Dessutom fullkorn.
  Jag tror att alla bör hitta det man trivs med själv och funkar det så är det ju bra för just DEN individen och detta funkar för min man eftersom vågar visar en tydlig viktminskning och han känner inte att något är speciellt förbjudet utan mer sunt och nyttigt! Dessutom mår han bra och äter betydligt mer rotfrukter och grönt än tidigare.
  /Linda

 4. Magnus skriver:

  ”undviker bröd, pasta” skriver du. Matvete innehåller precis samma sak som pasta!
  Om jag själv skulle försöka mig på att gå ner i vikt skulle jag skippa allt vad gluten heter och hålla mig till Rotfrukter, näringsrika grönsaker och mycket protein!
  Tack för en bra blogg!

 5. Anneli skriver:

  8 kg, imponerande! Och din matlådor ser jättegoda ut!
  Ingen uppoffring att äta den ”dieten”
  Vad äter maken de övriga målen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..