Smörrebröd med rostbiff, remouladsås och vaktelägg


Efter helgens melodifestivalhelg måste jag ju visa vad vi gjorde för gott på lördagskvällen. Min tanke var en blandning av smörrebröd och landgång fast i mindre format så man kan väl snarare säga smörrebröd.

En härlig blandning av rostbiff, remouladsås, kokta vaktelägg, inlagd gurka, ost och rostad lök blev goda vinnarsmörgåsar! Melodifestivalens vinnare var såklart värdig sitt pris fastän vi hejade på Ralph här hemma i TV-soffan! 😛

4 lite större smörrebröd : 
4 skivor valfritt bröd, helst danskt rågbröd
Sallad
Rostbiff
Remouladsås
Vaktelägg
Inlagd gurka el. bestongurka
Ostskivor
Rosdtad lök

Ta fram pålägg och låt var och en få göra sig egen vinnarsmörgås! 😉

Vakteläggen har nu också fått en hemsida (Klicka HÄR)

5
0

Påskens färger i köket!


Vad säger ni, är det inte dags för lite färgprakt som kickar igång humöret nu när våren vände och gick igen? Här på Öland har vi i skrivande stund mer eller mindre snöstorm och det blåser iskalla nordanvindar… Brrrr!! Men inomhus är det desto mysigare. Har piffat till i köket med lite glada vårfärger, krispiga tulpaner och mysiga lyktor.

Det började med att jag letade efter ballonger och virkgarn jag ska ha till ett påskpyssel, dom ni ser på översta bilden. Gick först in på Syskrinet i Borgholm, där fanns det inget garn men däremot hittade jag en sååå otroligt söt, färgglad trasmatte-duk. Garnen hittade jag senare i garnaffär förstås! 😉 Letar man på fel ställe från börjar så kan de bli såhär men jag är så glad för duken!!

För att inte duken skulle känna sig sååå himla ensam där på köksbordet så fick den sällskap av lite nyinköpa lyktor, blockljus och tulpaner så nu bjuder jag på några köksbilder och hoppas ni får en skön söndag! Ballong & garn-pysslet ska ni se mer av lite senare… 😛


Den vackra vävda duken, som numera är min bakgrundsbild på iPhonen! 😛


Och tulpaner som jag aldrig kommer tröttna på!!



Gjorde en liten påskbukett med lite ”gräs” och blompinnar med tupp & höna!


Ja, inte är jag då nån vit, klassisk inredare. Tvärtom, jag älskar det murriga, mysiga och färgglada, allt i en salig blandning! 😛


Den plommonlila tuppen i genomskinkligt glas hittade jag på ÖoB och kunde inte motstå!


Om nu inte snöstormen kan inspirera till vårkänslor så kan i alla fall dessa solnedgångar över Öjkroken göra det. Det är verkligen påskens färger målade på himlen så det gäller att fånga den i kameran så man kan plocka fram när snöstormen viner! 😉

10
0

Flat iron steak, luffarbiffen som fått nytt liv!


Ja jäsikens vilket kött! Kan fortfarande känna smaken sen middagen igårkväll… Första tuggan som bara smälte i munnen, ren eufori, himmelriket!! Mört, saftigt men framförallt så smakade det kött. Riktigt kött!

Är näst intill mållös men de vore synd om jag nu inte berättade hur vansinnigt galet gott det var! 😉

Köttet är alltså en köttdetalj från bogbladet på nöt. En välkänd produkt i USA där den som rubriken lyder heter ”flat iron steak”. Det är den möraste köttdetaljen näst efter oxfilén, men tack vare det marmorerade köttet smakar det så mycket mer faktiskt!

Med dagens nytänkade kring att ta vara på allt kött från djuret och inte bara oxfilé så kommer också fler spännande nyheter på marknaden och det är en fröjd att hitta sånt här i köttdisken i affären. Hoppas nu att de håller fast vid sortimentet och att fler hakar på nyheter som dyker upp.

Tillagning luffarbiff, medium rare; 


Ta fram köttet i god tid, 1½-2 h i rumstemperatur före det ska tillagas. Gnid in köttet med olivolja, salt och grovmalen svartpeppar.

Stek i het panna 2 minuter på varje sida för medium rare, då blir köttet riktigt samtidigt och rosa men inte blodigt. Slå in köttet i folié och låt ”vila” ca 10-15 min före det serveras.

Tips; 
Köttskivor som inte är så tjocka utan som dessa ca 1,5 – 2 cm serveras med fördel hela. Ett större styckte som helsteks blir snyggt om man efter tillagning skär upp i ca 1 cm tjocka skivor.

Stora, krispiga kyftpotatis; 
0,5 – 1 st bakpotatis per person räcker gott
Olivolja
Trocomare örtkrydda
Torkade örter
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Koka klyftorna ca 10 min. Häll av vattnet och låt dom ånga av ordentligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och kryddorna och massera runt potatisen. Stek i ugn 175 grader ca 1 timme. Vänd runt lite då och då.


Drömköttet! 😛 159 kr/kg

Läs mer här >>


Stooora klyftpotatis är ett måste till en fin köttbit. Här har jag använt bakpotatis som jag delat i 6 klyftor vardera.


Olja, örtsalt, torkade örter och flingsalt!


Köttet masserar jag in med olja före stekning. Saltar och pepprar.


Efter ca 1 timme i ugnen, härligt krispiga klyftpotatisar!


Köttet som fått ”vila” efter tillagning. Insåg precis att jag borde fotat en bild på hur den såg ut inuti när man skar i den, så härligt perfekt rosa och man riktigt såg hur mört det var, men när köttet väl låg på tallriken va de bråttom att äta! 😉

10
6