Chokladrulltårta med hasselnötscréme


Drömmer du om en härligt seg, chokladiga, söt kaka till kaffet? Eller till ett glas iskall mjölk? Då ska du prova den här rulltårtan! Går blixtsnabbt att baka och är färdig att serveras inom en halvtimme. Som fyllning har jag istället för smörkräm använd Nusica hasselnötscréme, vit och mörk. Lite som Nutella fast den här är godare.

Rulltårtan kan med fördel serveras med färsk frukt för att bryta av det söta en aning. Förvarar du den i kylskåp i plastpåse eller folié blir den ännu godare dan efter då den lyckas förvandla sig själv till kladdkaka deluxe. Smaka!! Men bara en liten bit… 😉

Det här behöver du  :
2 ägg
2 dl strösocker

2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1½ tsk bakpluver
½ dl kallt vatten

ca 150 gram Nusica hasselnötscréme

GÖR SÅHÄR : 


Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Rör ihop mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vänd försiktigt med slev, inte vispa. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min i 225 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper.

Pensla pappret med vatten eller lägg en blöt handduk ovanpå så lossnar det lätt. Låt svalna något. Bred på nötcrémen, valrfi mängd. Det behövs absolut inte mycket. Det underlättar om den får stå i rumstemperatur ett par timmar innan annars kan du klicka över i en skål och röra den mjuk innan du brer på. Rulla ihop från långsidan och lägg skarven nedåt.

Förvara den inplastad i kylskåp så blir konsistensen som kladdkaka efter 1 dygn. 😛

*Tips!
Rör ut nötcrémen med några droppar kallt kaffe så får du en lite mer vuxen smak.

En stor burk (360 gram) kostar runt 10kr på Citygross.


Bred på nötcrémen medan rulltårtan fortfarande är något ljummen.


Skär i skivor och servera till kaffet eller ett glas mjölk. Färsk frukt eller fruktkompott passar bra till.

11
1

Krösagröt till frukost!


Krösamos säger man om lingonsylt här på Öland och i Småland. Ett måste till frukostgröten liksom till kroppkakorna!  Har man lingon i frysen kan man snabbt göra sig en god tallrik varje morgon, en näve per portion i mjölkkokt gröt på rågflingor är inte alls nån dum start på dagen! 😛

1 port
Det här behöver du : 

2 dl mjölk
1 dl rågflingor (alt. havregryn)
1 dl lingon
½ krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning ca 5 min. Servera med kall mjölk, söta ev. med honung.


Rågflingor kokta i mjölk, en näve frysta lingon och låt puttra i 5 min. Klart!


Grov smörgås med skinka, alfalfagroddar o gurka, kokt ägg och en frukost! En bra start på dagen.


Ha en fin dag, å glöm inte bort frukosten! 😉

4
0

Fylld lövbiff med ädelost


I lördags kväll slog vi på stort och jag lagade till en liten schlagermiddag med dessert, även om inte alla i familjen följer melodifestivalen är det alltid mysigt med lite festligare mat till lördagskvällen och nu börjar jag ju kunna använda handen riktigt bra igen så de va kul att va tillbaka bland kastrullerna på riktigt. 😉

Jag stekte fylld lövbiff med ädelost och en god potatisgratäng till det. Jösses så gott. Tänk bara på att använda lövbiff av god kvalité och inte steka dom för länge så håller dom sig möra och goda, det är annars lätt att man steker dom för hårt/för länge och då blir det skosulor, skulle det nu hända så är det lika bra att låta dom fortsätta i pannan och bräsera sig möra en timme.

Recept på långlagade fyllda rullader hittar du här >>

Dessa är riktigt snabblagade dock men, riktigt saftiga och fina ändå. Låt dom bara inte gå i ugnen längre än 10-12 min så har du världens godaste lövbiff, fylld med krämig ädelost… 😛

Det här behöver du  :


6 skivor lövbiff (inte supertunna, ca 0,4-0,5 cm)


2 förp. kvibille ädel (alt. 250-280 gram av annan smakrik ost)


Salt & peppar


Såsen : 


1 burk creme fraiche


½-1 dl vatten


1 pressad vitlök


Soya


Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp osten i skivor och fyll varje lövbiff och rulla ihop. Stek på hög värme i stekpanna så de får fin färg. Lägg i ugnsfast form. Vispa ur pannan med creme fraiche, späd med lite vatten. Pressa i en vitlöksklyfta, tillsätt soya och smaka av såsen med salt och peppar. Slå såsen över över de fyllda lövbiffarna. Smula över osten som är kvar. Efterstek i ugnen på 200 grader ca 10-12 min.


Ädelostfylld lövbiff… Jag brukar använda kvibille gräddädel av alla sorter, tycker den är godast i smaken.


Vispa ur alla goda smaker ur pannan med creme fraiche och en skvätt vatten och en pressad vitlök. Låt såsen koka upp, tillsätt soya och smaka av med salt och peppar.


Slå såsen över rulladerna, smula över ost om det blivit nåt över.


Krispig sallad…


Varsågoda, kanske ett tips till nästa lördag! 😛


Självklart satt vi bänkade framför TV:n och melodifestivalen… Grymt bra låt som gick vidare ”Bed on fire”! No more comments… 😉


Chokladmousse och löst vispad grädde!

Recept här >>

Som sagt, kanske ett tips till nästa lördag! Idag ska jag hitta på något vegetariskt, vi får se vad som händer o sker i lilla köket sen… 😉

12
23