God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin

Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

  1. Alva skriver:

    Hej! Detta verkar supergott! Har dock ingen färdigspädd buljong. Hur mycket vatten respektive köttbuljongtärning tror du blir bra? 🙂 Kram!

    1. Alva!
      Jag brukar ta en tärning eller två msk flytande fond till 0,5 L vatten.
      /Linda

  2. ELIZA skriver:

    Hej! Håller med om bilden,blir alltid hungrig när jag tittar här…Allt ser ju gott ut! Provat olika recept som innehåller vin. Tycker inte om rödvin annars, och i matlagning var det inte bra i min mun..Tills jag upptäckte matlagningsvin på Ica!! Klockrent! Finns både rött och vitt. Ett tips till andra.

  3. Lina S skriver:

    Åh, så så himlans gott ut!!!

  4. Jessica skriver:

    Gott!! Den där bilden kan ju få vem som helst att bli hungrig! 🙂

  5. Anette skriver:

    Tack för tipset. Allt detta har jag hemma så det får bli kvällens middag. Jag har nu gjort ägg och bacon ”muffisen” två gånger. Väldigt uppskattat på söndagsmorgonen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..