Rostfranska – godaste receptet!


En riktig favoritmorgon, speciellt en helg är för mig en stor kopp earl grey the & rostat franskbröd med prästost. Radion på i bakgrunden och en rykande ny tidning att bläddra i. Ännu bättre blir det om brödet är hembakat. Det finns nog egentligen inget som slår bröd man bakat själv som man stoppar i brödrosten, inte ens i närheten av dagens köpebröd, så mycket godare.

Dessa franskbröd eller rostfranska är busenkla att baka. Skiva sedan bröden och frys in till helgens långfrukost, då är du väl förberedd. Ja, jag vet det är bara tisdag idag men snart är det helg igen! 😉

2 franskbröd
Det här behöver du : 
1 pkt jäst
50 gram smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (jag tog 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 


Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel maskin för degen ska knådas länge…


Smält smöret och slå på vattnet, ljumma till 37 grader och slå över jästen. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda ca 10 min. Pudra över mjöl och låt degen jäsa.

Efter 45 min kör igång maskinen igen och tillsätt resten av mjölet, spara lite utbakning dock. Tillsätt även saltet. Arbeta degen ca 10 min till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt ihop två avlånga bröd. Lägg i form. Låt jäsa 45 min.

Grädda i 175 grader ca 40-50 min.


Bröden ska nu jäsa en andra gång i formarna.


Efter 45 min.


Och efter ytterliggare ca 45 min i ugnen…


Höga, fina rostfranskor. Skär upp och frys in. Godare finns bara inte! 😛

13
0

Februari i vintersol


Nu är melodifestivalen igång, skidsport på alla kanaler, alla hjärtans dag står på tur, Kina firar nyår, och det är 55 dagar kvar tills vi ska vrida fram klockan till sommartid! 😛

Det är redan februari och helgen här hemma har bjudit på underbart väder, strålande sol, minusgrader och gnistrande frost. Ida är verkligen sprallande lycklig när hon kan klättra o busa runt i träden! 😉

Nä, nu ska jag se om jag kan knåpa ihop en matlista för veckan och börja planera middagar. Jag rensade ur frysen igår så nu har jag stenkoll på allt som finns där, allt blir sååå mycket lättare då!

2
0

Gratinerade kycklingtortillas


Kycklingfiléer ska vi prata om nu! Vad gör man med dom??

De har tydligen en förmåga att ständigt åka ner i kundvagnen när man är och handlar. Jag köper helst av allt hel, färsk kyckling och brukar bunkra upp när det finns på extrapris, veckans erbjudande etc. Men då ska den va svenska.

Den här historien med ett kilo kycklingfiléer är ”egentligen” TVÅ färska, hela kycklingar, men när mannen tolkar inköpslistan kan de bli lite hipp som happ! 😉

Det där ”egentligen” som han inte hittade hade jag hellre klarat mig utan men nu kom han ju hem med en påse a´ETT KILO kycklingfiléer… Jag tycker inte om kycklingfiléer så mycket… Det blir lätt torrt o tråkigt och jag vill hellre använda alla delar på en kyckling, inte bara filéer, dom är verkligen inte lika goda och smakrika som andra saftigare delar som lår, klubbor, vingar etc… Jag har klurat må ni tro vad jag ska göra med denna påse. Nu va de ju som de va så nåt får man ju hitta på.Ett torrt kycklingkött mår ju lite bättre i en gryta med sås, eller finfördelad som taco-kyckling… Eller som…


Ja, där tog fantasin stopp…

Jag la i alla fall upp filéerna på en ugnsplåt. Kryddade med tomatpuré, sweet chilisås, malen parika, örtkrydda, salt och peppar! Skjuts in i ugnen på 175 grader ca 30 min, beror lite på hur små/stora dom är. Vände på dom och penslade med skyn ett par gånger…

Under tiden klurade jag ut resten…

Vi hade lite paprika och morötter kvar från gårdagskvällens dipp, och tortillabröd från taco-middan… Så jag finfördelade de stekta kycklingfiléerna, blandade med paprika och morötter och rullade in i tortillabröd.

Ner i en ugnsform. Blandade ut tomatsalsa med grädde och hällde över. Halverade körsbärstomater och toppade med en lagrad ost!

Det blev inte alls dumt, inte tokigt för fem öre så detta tycker jag ni ska prova och passa på nu att nyttja kylskåpets överblivna grönsaker och gör något gott av det! 😛

Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
1 msk malen mild paprikapulver
Örtkrydda
Salt o peppar

6 mjuka tortillabörd
½ gul/orange paprika, hackad
100 gram minimorötter, fint slantade

200 gram tomatsalsa
3 dl grädde

8 körsbärstomater
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Lägg tinade kycklingfiléer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda dom med tomatpuré, sweet chilisås, paprikapulver, örtkrydda och salt o peppar. Vänd runt och stek i ugn på 175 grader ca 30 min. Vänd på filéerna ett par gånger och pensla med skyn.

Ta ut dom och finfördela köttet på en tallrik. Fyll tortillabröd med kycklingkött, paprika och morötter. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde med tomatsalsa och häll över. Toppa med halverade körsbärstomater och en god, lagrad ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Stekta kycklingfiléer, delade med gaffel…


Fyll tortillabröden med kycklingköttet, paprika och morötter.


Lägg i en ugnsfast form. Här fick de bara plats fem stycken, men både kycklingkött o grönsaker blev över så receptet räcker gott och väl till 6 stycken.


Blanda ihop tomatsalsa med grädde och slå över formen. Här la jag ner överbliven paprika och morot också.


Toppa med halverade körsbärstomater och en god lagrad ost.


Isberg & majskorn är supergott till. Enkelt o bra.


Sådär, färdiggräddat o klart! 😛

8
0