Fiskgratäng med lax, citron & dillsås

fiskgratäng_citron_dillsås
Nu ska ni få ett hejdundrande gott recept på fiskgratängen vi gjorde igår! När jag var liten gjorde pappa ofta helstekt röding i ugn och till de minns jag att han alltid hade en sån god sås till. Det var några år sen jag frågade efter receptet och blev mäkta förvånad över att det bara var creme fraiche, mjölk, fiskbuljong och citron…

Fyra futtiga ingredienser till den goda såsen?!! Jaha…
Ibland är verkligen det enkla det godaste också. 😛

Här kommer såsen igen fast i en ljuvlig god gratäng med duchesspotatis och lax. Extra dill fick sällskapa också, det kan aldrig bli fel!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar
1 kruka dill

GÖR SÅHÄR : 
Förbered duchesspotatisen och låt moset svalna något innan du spritsar.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.
Spritsa ut moset runtom fisken. Slå på såsen över laxen och klipp över dill eller blanda ner direkt i såsen. Gratinera ca 15-20 min 220 grader. Servera med citron och gröna ärtor.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.

laxfiléer_fiskgratäng_sås_potatismos_citron_dill
Mise en place!

spritsa_potatismos_fiskgratäng_laxfiléer
Lax och duchess på plats. Bara att hälla på såsen…

fiskgratäng_potatismos_lax
Och klippa över dillen… rör ner den något i såsen innan gräddning.

fiskgratäng_lax_citron_dill_sås
Efter ca 20 min – klart!

fiskgratäng_lax
Ät och njut av den godaste fiskgratängen.

  1. Hej! Din sås verkar mer rosa/orange färgad … Eller är det bara missvisande på bilden?

  2. Angela skriver:

    Supergott! Men det räcker med 1 buljongtärning och en liten skvätt citron annars blir det väääldigt surt enl min smak. Har gjord denna ett antal gånger nu 🙂 mums!

  3. Kamilla skriver:

    Den här fiskgratängen gjorde vi igår, oj oj oj så god den var! Våran blev långt ifrån lika fin som din men den smakade ljuvligt! Den här kommer vi att göra fler gånger. Jag gillar inte fisk egentligen men den här rätten var verkligen supergod! Min sambo som älskar fisk blev riktigt glad åt att vi hittade ett fiskrecept som även jag gillar, så det kan bli fisk oftare här hemma :). Tusen tack!

  4. Ulrika skriver:

    Hej!

    Tog torsk också vart gott. men man får vara försiktig med citronen. Blev lite surt:) Tack för receptet.

  5. Hanna skriver:

    Hej! Jag måste bara tacka för detta recept! Det är den godaste fiskgratängen jag ätit!!!! Lagade detta till kvällsmat idag och fick så mycket beröm! Så otroligt gott!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..