Lördagens dessert gav verkligen mersmak och för den chokladtokige är detta ett riktigt säkert kort. Receptet på moussen
(Per Morbergs)
brukar jag ofta använda mig av men i större mängd, här ville jag bara ha lite av den mörka och lite av den ljusa så recepten är halverade men kan alltså dubblas om det behövs.
Istället för att servering i snygga fina portionsglas så tog jag lite vad jag hittade i skåpen som glöggmugg, syltburk, ljuslykta och en vanlig glasburk… Det blir lite olika storlekar på portionerna förstås, så här kan man ta en liten, stor eller mittemellan, helt å hållet vad man är upplagd för och dessutom tycker jag det är mycket tjusigare att servera i olika glas! 😛
Blir 4 portioner med både den mörka och ljusa tillsammans.
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulan i chokladen, den bör fått svalan något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Fördela i portionsglas eller en stor skål. Gör på samma sätt med den ljusa chokladmoussen.
Igår bakade jag och Joline supergoda frukostmuffins med massa gott i som fikon, mandel, pumpakärnor, 4-kross och havregryn. Dom blev kalasgoda, saftiga och väldigt mättande. Helt klart en muffins för pulkabacken när man behöver fylla på energi! 😛
Joline skrev noga ner receptet på sin surfplatta under tiden de bakades så här får ni recepet enligt henne :
12 st bröd/frukostmuffins
Vi klippte till egna muffinsformar av bakplåtspapper, tycker de passar fint till såna här muffins.
Tjusigt va?! 😉
Fördela rejält med smet i alla formar. 12 st.
Färdiggräddade efter 1 timme i ugnen i 175 grader.
Vad gör man med en hel färsk kyckling egentligen?? Här får ni min version på Devil´s chicken, eller djävulskyckling och även era egna tips!
Devil´s chicken, eller djävulskyckling är vansinnigt gott. Bli inte rädd för de starka kryddorna som sambal oelek eller chilisås, det blir en riktigt fin balans tillsammans med den milda yoghurtsåsen. Mängderna kan du justera såklart efter eget tycke, eller utesluta om du så vill. Här hemma åt vi upp allting på tre personer + en matlåda och det gillades av både Nicke, Joline och mig själv. En enkel, billig vardagsrätt utan krångeli-krångel! 😉
Ni som följer Kryddburken på facebookär himla flitiga på att komma med idéer, tips och kommentera, det är superkul tycker jag. Fortsätt så. Är det dessutom så att du råkar ha en fråga du vill ha svar på ”snabbt” så skriv på fb, den har jag ju alltid tillgänglig i iphonen och hinner med lite bättre än mailen som ska sorteras till höger o vänster.
Ja, de tips ni hade var grymt bra så jag skriver med dom här ;
Även om inte recepten står med här så är s
jälvklart recepetmakarna själva välkomna att lämna en kommentar med sitt recept. Annars tycker jag ni ska googla. Finfina tips här.
Helstekt, fylld med paprika, lök, vitlök & timjan. Stekpåse.
Helstek på plåt med örter, grönsaker & rotfrukter runtom.
Djungelgryta
Djävulskyckling
Kyckling med ragonsås
Kycklingratäng
Djävulskyckling
Kyckling, ris och kantarellsås
Dillkycklinggryta
Kyckling i lergryta
Kycklingssoppa med morötter, lök, palsternacka, persilja, kålrot & risoni.
Varm rödbetsallad med getost & kyckling.
Det här behöver du :
1 hel, färsk gårdskyckling
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar
Mild yoghurtsås :
2 dl turkisk el. grekisk yoghurt
1 msk flytande honung
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till…
Rör ihop ingredienserna till såsen och servera med sallad och ris. Smaklig måltid!
Hel, färsk kyckling! Så gott…
Lägg kycklingen med bröstet uppåt.
Skär ett längsgående snitt med vass kniv vid sidan om brösbenet och skär neråt men inte helt igenom ryggen.
ik ut kyckligen och putsa bort löst skinn. Låt ben och skrov sitta kvar, det ger massor med smak till kycklingen och när den sen är tillagad är det lätt att bara ”lossa” köttet från ben och skrov.
Lägg i ugnsfast form.
Pensla på marinaden. Stek i ugn 250 grader ca 15-20 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt fortsätta steka ca 40-45 min. Pensla med skyn från marianden lite då och då.
Färdiga! 😛 Här har jag bara lossat alla delar med händerna. Bröstfiléer, vingar och klubbor.
Sallad, lite hackad paprika och persilja och den goda, milda yoghurtsåsen till!
Smaklig spis, detta var vansinnigt gott, hett och milt och knaprigt på samma gång! 😛