Chokladmousse ljus och mörk

choklad_dessert_mousse_ljus_mörk
Lördagens dessert gav verkligen mersmak och för den chokladtokige är detta ett riktigt säkert kort. Receptet på moussen (Per Morbergs) brukar jag ofta använda mig av men i större mängd, här ville jag bara ha lite av den mörka och lite av den ljusa så recepten är halverade men kan alltså dubblas om det behövs.

Istället för att servering i snygga fina portionsglas så tog jag lite vad jag hittade i skåpen som glöggmugg, syltburk, ljuslykta och en vanlig glasburk… Det blir lite olika storlekar på portionerna förstås, så här kan man ta en liten, stor eller mittemellan, helt å hållet vad man är upplagd för och dessutom tycker jag det är mycket tjusigare att servera i olika glas! 😛

Blir 4 portioner med både den mörka och ljusa tillsammans. 

Mörk chokladmousse 
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulan i chokladen, den bör fått svalan något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Fördela i portionsglas eller en stor skål. Gör på samma sätt med den ljusa chokladmoussen.

Ljus chokladmousse
100 g ljus marabouchoklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

Topping; Vispad grädde + chokladsås

chokladmousse
Fyra ”glas” förberedda med den mörka och ljusa chokladen. Nu ska de få stå till sig i kylen minst 2 timmar…

chokladmousse_ljus_mörk
För att sen få en liten gräddsprits på toppen och lite extra chokladsås…

recept_dessert_efterrrätt_chokladmousse
Inte så tokigt va? 😉

chokladmousse_ljus_mörk_recept
Jag lovar det är mäktigt, chokladigt och syndigt gott… 😛

 1. Emilia skriver:

  Ser supergott ut.
  Tips för att inte moussen ska skära sig. Blanda lite av chokladen i äggulorna, blanda sen i resten. Kan skära sig lite men ha då i en dl eller så av den vispade grädden och vispa ihop med elvisp. Då får man en smet som är lättare att vända ner i resten av den vispade grädden 🙂

 2. Ida skriver:

  Jag provade också det här receptet men fick inte till det. Första gången tog jag två äggulor och rörde ner i chokladen som blev en stor fast klump som inte gick att blanda med grädden, andra gången tog jag lite äggula (inte ens 1 st gula) i taget och rörde ner i chokladen och medans den var lös försökte jag röra ner den i grädden som blev alldeles grynig. Vad gick fel?

 3. Helena skriver:

  Jag förstår inte riktigt detta recept. Försökte mig på det precis.. när jag rörde ihop den smälta chokladen med äggulorna blev den ju alldeles tjock och grynig. Gjorde jag något fel? Väntade ändå en liten stund så att chokladen inte var jättehet. Det var lite svårt att röra ner ”chokladklumpen” med grädden så att den blev slät.. och gick absolut inte att hälla fint i glasen – moussen var ju redan så fast!

 4. thesa82 skriver:

  ohh nu vet jag vad jag ska göra till efterrätt i helgen. Eftersom vi alla i familjen är såå chokladgalna så skulle det passa oss perfekt 😀

 5. maria skriver:

  Ser SJUKT gott ut! o:

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..