Potatis & löksoppa


Idag kokade jag soppa till syrran och har nyss varit och levererat i termosar till henne. Hon har opererat sig i munnen och kan verkligen inte äta. Svullen o eländig och lite blåsvart om käken. 🙁 Soppor är i såna lägen tacksamt att äta och utan starka smaker, bara len, ljummen soppa så får man i alla fall i sig lite näring!

Det här är min favoritsoppa och fungerar även när man är ordentligt förkyld, då kan man peppra i lite extra chili, ingefära och vitlök också men den här är den mildaste och enklaste när man har sår och inte ”kan äta” men ändå behöver få sig nåt matigt…

ca 2 liter
Det här behöver du : 
1 gul lök + smör
1 liter mild köttbuljong
6 potatisar
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 


Skala potatis och skär i skivor. Skala och finhacka löken. Fräs på löken med lite smör i en rymlig kastrull bara så den blir lätt genomskinlig. Slå på buljongen och lägg i potatisskivorna. Låt koka på medelvärme ca 15-20 min. Vispa soppa för hand när potatisen blivit mjuk så den ”går sönder”, då får soppan en naturlig ”redning” och blir lite tjockare i konsistensen utan att man måste använda mixxerstav.

En klar buljongsoppa är bra mycket godare tycker jag än när den är helt mixad. Bitarna i denna är så små och mjuka så man behöver ändå inte tugga. Smaka av soppan med örtsalt.

6
4

Får det lov att vara en semla?


Semlor redan? Jodå, överallt är dom! Jag är personligen inte så förtjust i semlor… Jag brukar däremot baka egna, då är dom liiite goda! Speciellt om man gör dom pytte-mini-små!

Tycker ni det är gott??
Semla, eller inte semla – morgonens stora fråga? 😛


Semletårta

med hemmagjord mandelmassa, den är lite festligt om man vill bjuda på hembakat i skidbacken!


Semlehjärtan

, till fredagens jobbfika?, eller på alla hjärtans dag?


Minisemlor

, mina egna favoriter!

12
0

Pastagratäng med köttfärs


Gratänger allt-i-ett är himla smidigt när man bara fyller en ugnsform och skjutsar in i ugnen. Igår tog jag upp en låda från frysen med köttfärssås, till de kokade jag makaroner och vispade ihop en snabb bechamelsås. Allt som behövs för en god pastagratäng. Hällde i en burk majskorn och så riven ost på toppen.

Lite ”mac n cheese” blir det över det hela med tanke på gratängsåsen. 😛

6 port
Det här behöver du :
6 port kokta makaroner
600 gram färdig köttfärssås
1 burk majskorn
1 sats bechamelsås
riven ost

GÖR SÅHÄR :
Fördela makaroner, köttfärssås och majskorn i en ugnsfast form. Slå över bechamelsåsen och vänd runt. Strö över osten och gratinera i 225 grader ca 25-30 min.

1 satsbechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Några droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Örtsalt
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :


Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Krydda med D´Elidas chilisås, vitpeppar och örtsalt. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.


Dögott!! 😛

11
1