Potatis & löksoppa

potatissoppa
Idag kokade jag soppa till syrran och har nyss varit och levererat i termosar till henne. Hon har opererat sig i munnen och kan verkligen inte äta. Svullen o eländig och lite blåsvart om käken. 🙁 Soppor är i såna lägen tacksamt att äta och utan starka smaker, bara len, ljummen soppa så får man i alla fall i sig lite näring!

Det här är min favoritsoppa och fungerar även när man är ordentligt förkyld, då kan man peppra i lite extra chili, ingefära och vitlök också men den här är den mildaste och enklaste när man har sår och inte ”kan äta” men ändå behöver få sig nåt matigt…

ca 2 liter
Det här behöver du : 
1 gul lök + smör
1 liter mild köttbuljong
6 potatisar
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och skär i skivor. Skala och finhacka löken. Fräs på löken med lite smör i en rymlig kastrull bara så den blir lätt genomskinlig. Slå på buljongen och lägg i potatisskivorna. Låt koka på medelvärme ca 15-20 min. Vispa soppa för hand när potatisen blivit mjuk så den ”går sönder”, då får soppan en naturlig ”redning” och blir lite tjockare i konsistensen utan att man måste använda mixxerstav.

En klar buljongsoppa är bra mycket godare tycker jag än när den är helt mixad. Bitarna i denna är så små och mjuka så man behöver ändå inte tugga. Smaka av soppan med örtsalt.

potatis_löksoppa

 1. Malin skriver:

  När jag opererade munnen förra året ca 5 ggr fick jag inte äta varm soppa för det ökade risken att blöda. Men sånt kan ju bero på hur stora sår och var man har dem i munnen och ibland även vem man har som läkare.. Men jag vet hur hon har det och lider med henne.

 2. Sophie skriver:

  Hej !

  Kan man frysa in den här soppan ?

  // Sophie

 3. Ida skriver:

  1 l mild kött buljong , hur kan man göra det själv? har köttbuljong tärningar. en l vatten och en träning?

  1. Precis! Har man inte hemmagjord buljong i frysen el så, så använd tärning el fond + vatten!
   /Linda

 4. Krya-på-sig-hälsningar från mig med!

  Som tur är kan man ju göra goda (redda) soppor på så mycket; t.ex. brokkoli, blomkål, sparris, tomater osv. alltså många alternativ med mycket olika smaker. Upptinad spenat är också gott som soppa med en skvätt grädde i, och vanlig hederlig nyponsoppa är ju otroligt god!

 5. Usch då, det låter inte kul! Jag opererade käken en gång för några år sen och fick inte äta annat än flytande föda en vecka. Blev tokig efter bara ett par dagar, ville tugga! Hur mätt man än kunde bli på soppa och yoghurt och sådär… Hoppas hon blir pigg snart igen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..