Långlagat vildsvin

vildsvin_stek_ugn_recept
Vildsvinskött är riktigt gott. Rätt tillagat blir det ett kraftigt men mört kött som är enkelt att handskas med för att just vara viltkött. Rådjur till exempel kan vara knepigare då deras muskelfibrer är så tunna och fina då ett överarbetet rådjurskött blir lätt ”mjöligt” i konsistensen.

Med vildsvin är det tvärtom, här ges utrymme för experiment och trots att köttet är så pass magert blir det lätt saftigt och mört men jag har några tips jag ska dela med mig av.

Vildsvin är en seg gris i sitt släkte, överlevnadsinstinkten är totalt, den tar sig fram i skog och mark som en ångvält och är inte rädd för något eller någon egentligen. Att möta ett vildsvin är inget man önskar på en skogspromenad…

Det är en tuffing med hård borst, nästan som en gigantisk igelkotte med humör som ilsk tjur. Att köttet (vildsvinet) vandrat fritt och ätit det den kommit åt och tycker om, stått emot väder och vind och har en utvecklad instinkt för att klara sig i skog och mark liksom sina jämnlika; älgar, räv, rådjur etc. sätter god viltsmak på köttet.

Smaken säger många är lika som vanligt fläskkött av gris men låt er inte luras av dom. En tamgris är så mycket fetare och har så mycket mer fläsk på kroppen just för att en grisuppfödning matar sina grisar med utvalt foder för att få stora feta skinkor. De lever heller inte i det vilda!

Vildsvinet är nog snarare en atlet i jämförelse. Här har musklerna arbetat hårt och det finns inte mycket fett på ett vildsvin. Smaken är vild, köttet magert 0ch muskelfibrerna tjocka. Här finns alltså utrymme för att själv lyckas i köket med goda marinader och lågtempererade tillagningar, för det är precis vad detta köttet kräver.

Marinera i kraftiga rödvinsmarinader, snåla inte med kryddor, var inte rädd att misslyckas och se till att du låter vildsvinet få ta lång tid på sig under tillagningen. Det vill säga att här passar låg ugnsvärme in alldeles utmärkt för ett saftigt, smakrikt och mört kött.

Det här behöver du : 
ca 2 kg benfri kotlett av vildsvin
1 flaska blossa vinglögg
1 dl mörk balsamvinäger
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk tomatpuré
4-5 vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen. Massera in marinaden runtom hela och låt ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på steken ibland och massera in marinaden då och då.

Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över rikligt med flingsalt. Stek på låg temperatur i ugnen, ca 80 grader tills innertemperaturen på köttet visar 68 grader. Ta ut det och slå in i folié och låt vila. Skär upp i tunna skivor före servering.

vildsvin_marinad
Bind upp köttet för en snyggare form samt en bättre fördelningen av värmen när det steks i ugnen.

vildsvin_recept_tillaga

Stek i ugnen med hälften av marinaden kvar. 80 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer.

vildsvins_stek

Köttet är klart. Ta upp det ur formen, slå in i folié och låt det vila.

vildsvin_benfri_kottlett
Skär bort steksnöret och skär upp vildsvinet i tunna skivor.

plankstek_vildsvin
Här åt vi tunna skivor av vildsvinet tillsammans med ryggbiff och fläskfilé på nyårsaftonens plankstek! Vitlökssmör, rödvinssky och bearnaisesås. Guuuudagott, saftigt och mört!

  1. Hej:)
    Hur långt tid ska man beräkna vid tillagning i 80gr ugnsvärme och då till ca 68 gr innertemp?

  2. Fint tips Yngve. Tack och naturlitvis tack till Dig ”Kryddburken” 🙂 för en bra sida..

  3. Hej
    För att få kött som vanligtvis kan bli torrt och hårt, som större vildsvin och även sega bitar av älgkött, lägger jag köttet i en stekpåse, vanlig plastpåse går också, tillsammans med marinad och kryddor – gärna dagen innan. Därefter värmer jag upp en gryta med vatten till 65 grader och lägger ner påsen i grytan, som sedan placeras i ugnen. Påsen förhindrar att köttet lakas ur. Ugnstemperaturen kan vara lite över 65, men lägg termometern i vattnet och se till att det aldrig överstiger 65 Grader. Det kan stå så i 4 till 6 timmar. Då blir även tråkigt kött mycket mört och saftigt.
    Lycka till

  4. Vi àt ocksà vildsvin hos mamma. Hon bor i södra Frankrike och fàr alltid en köttbit av jägarna som jagar pà hennes ”marker”. I àr blev det ett stort och fint làr.Efter att ha testat alla mustiga grytot lagar hon numera vildsvin som en tjälknöl. Fantastiskt gott!

  5. Diana skriver:

    hallå där och gott nytt år!!!!

    det blev vildsvin här åxå på nyår…
    marinerat och grillat… det va riktigt gott… tillsammans med potatisgratäng.. 🙂

    kram på dig

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..