Kalops Husman – som jag längtat efter dig!


Igårkväll ropade jag in herr ”Kalops Husman” i köket! Jösses va roligt med sånt besök, å som jag längtat efter att stå å pula med köttgryta igen, smaka a, krydda, puttra på, röra, reda, smaka av igen osv osv… 😛

En riktigt vällagad, långkokt kalops med fint kött från fransyska som fått småputtra på spisen i timmar, doften av kryddpeppar och lagerblad, en buljongsås som är så god att den går att äta med sked, och potatisen till, och mina älskade burkchampinjonerna… Ja, ni känner mig, jag kan inte va utan dom en dag till nu! 😉

Fy, bubblans så gott och till detta pressgurka, rödbetor och söt vinbärsgelé… Blunda o njut… Gillar ni kalops??

Upp med handen alla som kokar sin egen kalops!?
Är vi så många kvar egentligen??12 port


Det här behöver du :


4 kg fransyska


Smör till stekning


3 gula lökar


2 röd lök


½ purjolök (med grön blast)


5 morötter


1 msk hela kryddpepparkorn


2 tsk hela vitpepparkorn


5 lagerblad


2 msk tomatpuré


2-3 liter färdig köttbuljong, gärna hemmagjord alt. tärning/fond + vatten


2 msk mushroom soya


Soya color efter färg o tycke


Maizenamjöl + vatten till redning


Salt & peppar


En gnutta socker


2 burkar hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär köttet i grytbitar, bryn i stekpanna lite i taget och lägg sedan över i en större gryta efter hand. Slå på vatten så det precis täcker köttet. Låt koka upp på medelvärme & skumma av noga. du får skumma av i omgångar, ca 30 min, så du får en klar fin buljongsås sen.

Tillsätt buljongen. Inte allt på en gång eftersom vätskan kokar bort lite efter som. Späd på mer lite då och då istället.  Soya och ev. soya color för färgens skull. Skala och skär lök, purjo och morötter i grova bitar. Bryn i stekpanna på hög värme tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och tomatpuré. Häll sen över allt i den stora grytan med köttet.

Koka kalopsen på svag värme ca 3½-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag vill ha extra mört kött som bara faller isär så tiden är en smaksak.

Red grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar och en gnutta socker. Tillsätt 2 burkar hela champinjoner. Servera till kokt potatis eller potatismos, pressgurka, rödbetor & vinbärsgelé!

Det här är mitt ”standard-recept” där långkok, nötkött, lök, morötter, klar buljong, kryddpeppar och lagerblad är A och O. Sen är det förstås alltid kul att laborera med smaker med tomatsås, chili, vitlök etc. men då kallar jag det bara för köttgryta… En kalops är en kalops! 😛


Lök, morötter, purjo, kryddor och tomatpuré får fräsa ihop i stekpannan några minuter innan dom åker ner i kalopsen.


Köttet är brynt och här jag precis hällt på lök och morötter som fått fräsa i stekpannan tillsammans med kryddorna.


Nu ska de koka läääänge, lääänge… 😉


Såhär vill jag ha min kalops.

Några stora, hela bitar finns kvar men såsen ska vara en riktigt köttsås med mört kött. Till hemmagjort potatismos är detta bland det godaste som finns! 😛