Kalops Husman – som jag längtat efter dig!


Igårkväll ropade jag in herr ”Kalops Husman” i köket! Jösses va roligt med sånt besök, å som jag längtat efter att stå å pula med köttgryta igen, smaka a, krydda, puttra på, röra, reda, smaka av igen osv osv… 😛

En riktigt vällagad, långkokt kalops med fint kött från fransyska som fått småputtra på spisen i timmar, doften av kryddpeppar och lagerblad, en buljongsås som är så god att den går att äta med sked, och potatisen till, och mina älskade burkchampinjonerna… Ja, ni känner mig, jag kan inte va utan dom en dag till nu! 😉

Fy, bubblans så gott och till detta pressgurka, rödbetor och söt vinbärsgelé… Blunda o njut… Gillar ni kalops??

Upp med handen alla som kokar sin egen kalops!?
Är vi så många kvar egentligen??12 port


Det här behöver du :


4 kg fransyska


Smör till stekning


3 gula lökar


2 röd lök


½ purjolök (med grön blast)


5 morötter


1 msk hela kryddpepparkorn


2 tsk hela vitpepparkorn


5 lagerblad


2 msk tomatpuré


2-3 liter färdig köttbuljong, gärna hemmagjord alt. tärning/fond + vatten


2 msk mushroom soya


Soya color efter färg o tycke


Maizenamjöl + vatten till redning


Salt & peppar


En gnutta socker


2 burkar hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär köttet i grytbitar, bryn i stekpanna lite i taget och lägg sedan över i en större gryta efter hand. Slå på vatten så det precis täcker köttet. Låt koka upp på medelvärme & skumma av noga. du får skumma av i omgångar, ca 30 min, så du får en klar fin buljongsås sen.

Tillsätt buljongen. Inte allt på en gång eftersom vätskan kokar bort lite efter som. Späd på mer lite då och då istället.  Soya och ev. soya color för färgens skull. Skala och skär lök, purjo och morötter i grova bitar. Bryn i stekpanna på hög värme tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och tomatpuré. Häll sen över allt i den stora grytan med köttet.

Koka kalopsen på svag värme ca 3½-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag vill ha extra mört kött som bara faller isär så tiden är en smaksak.

Red grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar och en gnutta socker. Tillsätt 2 burkar hela champinjoner. Servera till kokt potatis eller potatismos, pressgurka, rödbetor & vinbärsgelé!

Det här är mitt ”standard-recept” där långkok, nötkött, lök, morötter, klar buljong, kryddpeppar och lagerblad är A och O. Sen är det förstås alltid kul att laborera med smaker med tomatsås, chili, vitlök etc. men då kallar jag det bara för köttgryta… En kalops är en kalops! 😛


Lök, morötter, purjo, kryddor och tomatpuré får fräsa ihop i stekpannan några minuter innan dom åker ner i kalopsen.


Köttet är brynt och här jag precis hällt på lök och morötter som fått fräsa i stekpannan tillsammans med kryddorna.


Nu ska de koka läääänge, lääänge… 😉


Såhär vill jag ha min kalops.

Några stora, hela bitar finns kvar men såsen ska vara en riktigt köttsås med mört kött. Till hemmagjort potatismos är detta bland det godaste som finns! 😛

18
0

Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter


Vill du ha ett gott tips på hur du kan tillaga enkla kalkonfiléer till ett härligt saftigt kött i tunna skivor? Just kalkonfilé tendera ofta att bli torrt och tråkigt då passar en dubbelmarinering perfekt och är absolut inget krångligt. Filén får ligga i marinad 1 dygn före den bryns i stekpanna och får eftersteka i ugn till en innertemperatur på 65-68 grader. Därefter får köttet vila och värmeutjämna innan det skärs upp i tunna skivor och åker ner i en andra marinad av örter, vinäger, apelsinskal mm. I den marinaden bör skivorna ligga ca 8-12 timmar. Därefter kan det serveras som ett härligt kallskuret kött till t ex. potatisgratäng.

Första marinaden : 
½ dl rapsolja
2 msk vit balsamvinäger
½ pressa vitlök
Grovmalen svartpeppar

Andra marinaden : 
½ dl vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
Rivet skal från 1 apelsin
1½ tsk torkade örter
1 liten nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till första marinaden i en plastpåse. Lägg i en rå kalkonfilé och låt marineras ett dygn.Ta upp filén ur marinaden och torka den lätt. Bryn i het stekpanna i smör så den får fin färg runtom.

Lägg upp ett ugnsfast fat, stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Täck med aluminiumfolie och stek i ugn 150 grader tills innertemperaturen visar 65-68 grader. Ca 20-30 min tar det.

Ta ut kalkonfilén och låt den vila i foliet en halvtimme innan du skär upp den i tunna skivor. Rör ihop den andra marinaden och lägg skivorna i den, se till så alla skivor får ordentligt med marinad. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 8-12 timmar före servering.


Kalkonfilén har stekt klart i ugnen och ska nu ligga i den andra marinaden ca 8-12 timmar före servering.


K

allskuret kött kan kombineras med fler sorter, som helstekt kotlettrad, rostbiff, tjälknöl etc.

2
0

Julefriden har infunnit sig!


Hade ni en fin julafton? Hittat några nya höjdpunkter på årets julbord?

Här hemma tuffade julafton på i sakta mak. Efter grötfrukost och morgon-julklappar till barnen rensade jag äntligen köksbordet och la på min nya fina duk! Har liksom inte blivit av fastän jag tänkt varje kväll att NU ska jag ”piffa” bort pepparkakssmulor, knäcksmet och kristyrkladd men det är alltid nåt nytt på gång som ska pysslas med vid köksbordet och tur var väl det att jag drog mig ända till julafton. Dan före dopparedan ville barnen nämligen baka pepparkakor och samtidigt drog jag på en omgång till med två sorters knäck.

Inte att rekommendera att allt detta görs samtidigt, för det blir ett väldigt kladd med spilld knäck och omkullvälta formar när man ska springa och grädda pepparkaks-plåtar mitt i allt, men det blev bra i alla fall! 😉

Vi rundade av kvällen med bingolotto, enda gången på året vi spelar så är det just på uppestittarkvällen och det var skönt att slå sig ner i soffan en stund. Joline vann 100 kr på sista spelet, vi satt då bra länge å väntade på att få vinna färg-femman men nån annan lycklig fick den chansen i år! Nästa jul, ja då jäklar! 😉

Nu bjuder jag på lite JULEFRID, för det är sååå skönt att bara njuta o varva ner nu, även om det är roligt å fejja och grejja och stå i så är det skönt att njuta av friden en smula också!


Pepparkaks-bake-dags dan innan julafton…


Några små, tunna pepparkakor blev väl aningens mörka men resten blev bra! 😉


Knäcken vittnar också om en hektisk timme med allt som vi företog oss på en å samma gång… 😛


Sen soffan och uppesittarkväll…. *myyyys*


Julaftons morgon och barnens morgon-julklappar ligger förberedda.


Sen minsann svidade jag om köket i ny kostym… En ny fin julduk och tillhörande brödkorg fick pryda bordet med en aning mer stilren design än föregående bild! Haha! 😛


Känns lite mer ”julefrid” över detta. Innan vi åkte till julbordet på kvällen dukade jag upp 7 sorters julgodis, lite glögg o annat till Kalle Anka och den stundande jultomten…


7 sorters julgodis. Fr.vä;


Knäck med lakritssirap, toppad med krossad, turkisk peppar. Knäck med valnötter/vanilj, maraboufudge, vit polkabräck med tranbär och mandel, knäckbräck med flingsalt, mörk nötfudge och marmorerad chokladbräck med turkisk peppar.


Och vem har anlänt här om inte självaste tomten, 10 år gammal… 😛


Värmande glaskruka med hyacint! Den doften tröttnar man inte på…


Knäck en nöt, å du blir söt! Har knäck hur mycket nötter som helst i hopp om att hitta en ”tvilling” men icke sa Nicke… Däremot en massa tomma nötter? Ska inte köpa ICA´s hasselnötter fler gånger, däremot valnötterna var fina!


Tulpanerna kortade jag ner och satte i en ny kruka som fick lite värme från brödkorgen! Ja, julefriden är här… God fortsättning allihopa och tusen tack för alla hälsningar o mail!

6
0