Halstrad lax med gräddstuvad vitkål

halstrad_lax_gräddstuvad_kål_vitkål_brysselkål

En god laxrätt med härlig smak av vitkål och fänkål. En av julens fröjder är ju ändå lax i alla former. Men förutom den gravade och rökta laxen så lyfter jag fram den färska lite extra såhär efter julbords-tiderna.

Här med lättkokt brysselkål och sockerärtor som tillbehör. Det blir en fräsch rätt som bryter av fint till all tung julmat. Använd även annan fisk som du snabbt halstrar i het stekpanna.

4 port
Det här behöver du:

ca 600 gram färsk lax
600 gram strimlad vitkål
150 gram strimlad fånkål
1 msk vit sirap
Salt & peppar
2 dl grädde

Gör såhär:

Skär vitkål och fänkål i tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Fräs på vitkål och fänkål ca 2 min. Tillsätt sirap, salt och peppar och rör om. Sänk värmen och slå på grädden. Låt allt få småputtra ca 10 min tills konsistensen tjocknat något. Halstra laxen på hög värme i grillpanna, ca 2 min på varje sida. Salta och peppra om så önskas. Servera med den gräddstuvade vit/fänkålen och lättkokta grönsaker.

brysselkål_fänkål_gräddstuvad

Strimlad vitkål och fänkål som ska gräddstuvad och serverad till den halstrade laxen med lättkokt brysselkål och sockerärtor.

gräddstuvad_vitkål
Att gräddstuva kål ger ett krämigt tillbehör till fisk, eller som vegetarisk rätt med smörslungade champinjoner.

  1. Tessa skriver:

    Åh, gräddstuvad vitkål! Så galet underskattat!!

    Till vardags gör jag ibland en variant där jag slänger ner hackad spenat från frysen samt lägger i tunt skivad lök. Kryddas eventuellt med lite ”lös” buljong från burk.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..