Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna…

janssons_frestele_anjovis_spad
Janssons frestelse på julbordet är en höjdpunkt av många! Jag tycker den ska vara riktigt krämig och absolut inte flottig och smörig, stavarna ska vara handskurna och ansovisfiléerna får gärna ligga för sig själv i ett hörn.. Haha! Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! 😛

När jag gör janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar! 😉

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar.

Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs.

Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

ansjovis_janssons
Spadet från två såna här burkar använder jag, inte dom hela fiskarna.

 1. sara skriver:

  Jättebra recept! Jag är sådär halvförtjust i Jansson. Jag gillar det krämiga och ser man till smaken så får det inte smaka för starkt av ansjovis. Hatar dom små fiskarna. Sambon har aldrig ätit ansjovis och sa själv när jag testade receptet att jag är den enda som kommer äta. Han kunde ändå inte låta bli att smaka och det var så bra att han tog igen dagen efter! Riktigt höjdarrecept dom jag helt klart kommer göra igen. Vi nöjde oss med sältan från ansjovisen och saltade inget extra

 2. Använder du de stora eller små burkarna ansjovis? 🙂

  1. Pernilla!
   Jag använder Grebbestads burk 125gram.
   /Linda

 3. Sambon min gillar inte alls fisk, men jansons frestelse gillar han, oftast hans favorit på bordet säger han också. Min mormor brukar göra frestelsen och iår var den de godaste på julbordet tyckte alla som åt av den

 4. emelie skriver:

  Ett tips om man inte vill slänga fiskarna är att mixa dem och blanda med vätskan. God jul!

 5. Anna skriver:

  Gillar inte heller Jansson med ansjovis,räcker gott att sätta till lite lite spad bara, enligt mig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..