Godaste julköttbullarna nånsin!

köttbullar_julköttbullar_köttfärs_färs_recept
Julbordets köttbullar brukar gå åt i ett nafs här hemma. Många köttbulls-älskare här och det är lika roligt varje år att få till den goda smaken, konsistensen och låta familjen smaka av under tiden man steker. I år blev dom riktigt lyckade. Läste ett tips i nån tidning om i vilka steg man tillsätter ingredienserna och kanske var det de som gjorde det eller så var det en blandning av alltihop med kryddorna jag använde också.

Här ska saltet röras ner först av allt för att binda vätskan i färsen. Sen äggen och sist gräddmjölk och ströbröd som fått stå och svälla. Kryddningen ger en mild, rund smak. Kryddpepparn för att det är jul förstås men också en skvätt D´Elidas, inte för hettan utan för pricken över i:et på smaken. Den brukar få till det där lilla extra jag är ute efter. 😉

Jag kan tycka att kalla köttbullar inte smakar så gott utan föredrar dom varma, men när jag snyltade en ur kylen igår morse så gick de hem. Det var gott!! 😛 Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan du naturligtvis utesluta, det är bara ett litet extra piff för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs. Rulla, stek… Rulla, stek och rulla och stek! Det blir klart till slut! 😛

Den här omgången brynte jag köttbullar i stekpanna med smör så dom bara fick fin färg sen la jag över i en ugnsfast form tills alla var klara och efterstekte dom sedan i ugnen 175 grader ca 10-15 min med bakplåtspapper över.

julköttbullar

 

 1. Det här receptet var jag tvungen att prova. Sagt och gjort, och familjen har nu sagt sitt: Betyget blev full pott! Alla gillade köttbullarna 🙂 God Jul!

 2. Bell skriver:

  Själv slänger jag alltid i lite worcestershire sauce i mina, älskar djupet i smak den ger 🙂

 3. Hej Linda
  Hade samma tanke i huvudet när jag kom upp från köket/kylen/köttbullarna dettaär nog de den godaste laddningen hittils sen läser jag samma mening från dig…… ;-))) här är vi med galna i köttbullar men jag har fransk löksoppa pulver blandat med 1 dl grädde istället för ströbrödet…..kryddpeppar ett måste.

  Snälla en fråga vad använder du för objektiv till dessa underbara matbilder.

  1. Löksoppa blir gott i färs, jag brukar bryna lök o späda med buljong o visp har man en löksoppa som också kan används till köttfärslimpor, biffar o bullar.
   Objektivet är ett allround 18-135 till Canon 600D.
   /Linda

 4. Lite chilisås i kan jag tänka mig gör susen! Det passar nästan i allt 😉

  Önskar dig och din familj en riktigt god jul! Kram!

 5. Gott, gott. I frysen ligger ett helt gäng sedan förra gångens tillverkning, så smidigt att ha på lut när tiden är knapp. Vi styckfryser dom alltid innan stekning, sen är det enkelt att bara ta fram hur många som behövs och steka på.

  Vi önskar dej och din familj en riktigt GOD JUL!
  Kramar,
  Mårtenssons

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..