Har ni kroppkakor på julbordet??

saffranskroppkakor
Tänk så mycket julborden skiljer sig åt beroende på vart i Sverige man bor.

Under min tidiga barndom när jag bodde i Boden så har jag inget minne av kroppkakor till jul. Inte heller så ofta under andra tider på året mer än om man nån gång hade fått vädligt mycket kokt potatis över då blev det vita kroppkakor som ”gammelfarmor Greta” kokade! 😛

Det var inte förrän vi flyttade hit till Öland, ca 25 år sen nu och jag skulle börja 3:e klass kom kroppkakorna in i mitt liv. Jag som var van att äta palt tyckte kroppkakorna var små?! Sega och lösa och smakade konstigt med fyllning av så fintärnat fläsk och så grovmalen kryddpeppar. Men idag älskar jag dom, ja inte mer än palt förstås men oj va kroppkakor vi äter här nere jämfört med i norrland!

Ganska snart fick jag också bli varse om att kroppkakor äter man även till jul här på självaste julbordet, fast i mindre format, kokade och nedfrysta i förväg för att sedan stekas på tillsammans med köttbullar och prinskorv, inget konstigt alls. Jag erkänner att jag gärna inte vill vara utom dom till jul nu! 😉

Jag gör ibland min egen version av dom små kroppkakorna fast smaksätter med saffran och här kommer receptet, men först till min rubrikfråga…

– Äter ni kroppkakor på julbordet eller inte?
Något speciellt som utmärker sig på just ert julbord jämfört med andra delar av Sverige?

Små saffranskroppkakor

ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt

Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök

GÖR SÅHÄR :
Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt saffran och kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägg, saffran, kryddorna och mjöl.

Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll. Koka sakta/sjuda i saltat vatten ca 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flutit upp till ytan. Frys in och ta fram till julbordet. Stek på dom lätt i stekpanna före servering.

vita_kroppkakor

Vita kroppkakor >>
Görs på enbart kokt potatis + mjöl.

kroppkakor

Öländska kroppkakor >>
Görs på råriven, urkramad + kokt potatis + lite potatismjöl.

 

 1. malin skriver:

  Vet att detta var längesen, men jag har alltid firat jul med kroppkakor på bordet och vill inte ens föreställa mig hur det skulle vara utan dom runda guldbollarna där.

 2. Nej inga kroppkakor på julbordet här nere i vår del av landet. Däremot brunkål så klart, skåningar är tydligen de enda som har det fick vi veta för inte så länge sedan. Tänk, det trodde vi att alla hade… Om det sedan finns något annat som är speciellt för skåneland mer vet vi faktiskt inte riktigt.
  Kanske skulle det vara julskinkan då som nästan alltid är röt och sällan rimmad.
  För vår del blir det vildsvinsskinka i år, spännande.

 3. Kroppkakor är ju så gott! Aldrig gjort egna och det är inget vi äter på julbordet, men gärna köpte och återställ middag med brynt smör, lingon och rivna morötter 🙂 Mmm… Du gör mig hungrig!

  Vi äter nog inget vidare konstigt på julbordet, men sambons farmor och farfar äter gärna grisfötter… Den traditionen försvinner säkert med den äldre generationen…

 4. Lisa skriver:

  Å, har inte gett mig på det själv men saknat det senaste åren sen Skåneflytten. Fick alltid en stor laddning av mormor när jag bodde i Kalmar. Men i år har jag tvingat min far att laga och ta med när han kommer neråt över julen. Mmmm!

 5. Anna-G skriver:

  Nej, nej, inga kroppkakor i Boden. Men blöta, det har du väl smakat när du var barn och bodde här?
  På semester på Öland åt vi ”riktiga” kroppkakor! Jättegott, men inte på julbordet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..