Rimmad julskinka, kokad och griljerad. Å så kryddburkens favorit…

griljerad_julskinka_julmat_julbord_skinka_griljera
Trofén på julbordet. Den vi äter om och om igen, på vörtbröd med senap, till julfrukost och tomtegröt, julbord, lunch och restermiddag.

Ingen annan rätt på julbordet finns det så många variationer av och idéer om ”överbliven julskinka”. När det finns en liten kant kvar i kylskåpet kan man alltid svänga ihop en omelett, en purjolök & skinkgratäng, en pizza, en pastasås, varma mackor i våffeljärnet, riven skinka i smörgåstårta eller skivad och panerad som skinkschntizel…

Men är man en Kryddburk så älskar man julskinkan allra mest till….?? Vadå??!!
Vågar du gissa innan du bläddrar ner till sista bilden, där har du svaret… 😉

Tipsen om rester på julskinka är oändliga, fast vi är ju inte där riktigt ännu så här kommer den godaste julskinkan till julbordet, hur den kokas och griljeras enligt mig!

Jag har tidigare skrivit om Bodalsgris här på Kryddburken >>

Nu har jag en rimmad julskinka i min ägo! Ska den kokas eller ugnsbakas tycker du? 

Jag vill ju gärna ha en riktigt salt julskinka så jag blir extra glad om jag hittar en rimmad eller helt otillagad skinka. Denna skinka är dock skickad från Bodalsgris och där fick jag välja, färdigkokt eller bara rimmad? Gissa?!

Självklart tog jag den rimmade så man får koka skinkan själv. Jag pyttsar på lite extra salt i kokvattnet dessutom, då tycker jag skinkan blir som bäst. Saltar man för mycket på en skinka som ska ugnsbakas blir den bara torr, så koka hellre. Stekpåsar är jag inte mycket för men jag vet att en del använder de också…

Den här skinkan var ”lagom” salt från början om man inte använder mina mått, mätt, men jag vill ha lite till… Så med en julskinka på ca 3 kg i kokgrytan, vatten så det täcker och ca 2 cm till brukar jag tillsätta 2-3 msk salt. Efter vattnet har kokat upp och man skummat ytan några varv brukar jag smaka på vattnet och är det salt då och smakar salt är det bra. Smakar inte kokvattnet salt alls så tar jag lite till.

Detta kan du naturligtvis bortse ifrån om du vill ha en lagom saltad skinka men känner du på dig att du är lite som mig så gör då såhär! 😛  

Rimmad skinka som här kokas i SALTAT vatten. 😉 Låt nätet sitta kvar men skölj skinkan före kokning. Eller jag borde nog skriva SJUDA, alltså 1:an på plattan med locket liiiite på glänt så ytan precis rör sig på vattnet. Långkok blir det då! En timme per kilo brukar man räkna med men ta till lite extra och sjud på svag värme till önskad innertemperatur istället, då får du en saftigare skinka. 68-69 grader då drar jag av kastrullen och lyfter upp skinkan. Den ska ju griljeras också så den kommer stiga någon grad till samt värmeutjämna så du landar ändå runt 72 i slutänden.

julskinka_griljera_senap
Griljeringen är förberedd och färdig då skinka kokat klart. Skär bort så mycket svål och fett du inte vill ha. Bred på griljeringen direkt och sen in i ugnen på en gång. 225 grader ca 10-15 min. Dekorera med hela kryddnejlikor som du sticker i skinkan i ett rutmönster.

Griljering till en julskinka : 
2 äggulor
1½ msk dijonsenap
1 dl ströbröd
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop och bred på skinkan med med en smörkniv. Griljera ca 10-15 min i 225 grader.

tunnbrödsblöta
Här har ni den, ”Kryddburks-favoriten”! Tunnbrödsblötan. Gene tunnbröd, doppad i kokt mjölk, salt och smör och några skivor julskinka… Det är då den smakar som bäst! Men de visste ni ju redan, eller hur?! 😉

 

 1. För vår del blir det aldrig rimmad skinka, däremot alltid rökt skinka som då tydligen är vanligare här nere enligt Håkan. Köps (nästan alltid) okokt för att sedan kokas hemma, i ugn eller på spisen.

 2. sarah skriver:

  nu blev man riktigt sugen på julskinka! ser fram emot min första julmiddag nu på lördag 🙂

 3. Magda skriver:

  NU blev jag hungrig och väldigt sugen på julskinka och blöta 🙂

 4. Anders skriver:

  Jag tycker helt klart att du ska ugnssteka den. Kör på 80 °C och till en innertemp på 65°C. Efter det griljerar du den. Anledningen till att man ska välja ugnstekning istället för kokning är att kokningen drar ur en massa fina vattenlösliga smakämnen.

  Själv har jag rimmat min själv och blir idag klar med urvattningen. Nu ska den få ligga i kylen till på fredag då jag tänker ugnssteka den som jag beskrivit ovan.

  För den intresserade så beskriver jag det på min blogg, http://www.barariktigmat.se under kategorin julmat.http://barariktigmat.se/category/julmat.html

  Ha en fin dag
  Anders

 5. Helma skriver:

  Hej! Läser ofta hos dig, men kommenterar sällan. Fick dock en minnesbild från hemkunskapen i skolan när du skrev om griljeringen. När vi skulle tillaga en julskinka var jag ansvarig för griljeringen. Jag lyssnade nog inte riktigt när lärarinnan sa hur vi skulle göra utan jag gäggade ihop allt i en bytta. Å så arg hon blev! Ströbrödet skulle ju strös på efteråt, inte blandas med ägg och senap. Minns inte hur skinkan blev men jag fick nästan aldrig skäll under min skoltid (tyst och försynt) så det här glömmer jag aldrig!
  Doppar inte i grytan nu för tiden, men när jag var liten gjorde vi det. Håller med Jenny om att brödet ska doppas i skinkspad. Gott, gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..