När snöovädret drog in över Öland!


Ja, såhär vackert o mysigt hade vi det från insidan här hemma igår. Vi blev totalt insnöad med skolbussar som ställde in i hela Borgholms kommun så barnen blev hemma från skolan. Oplogade vägar, snövallar och drivbildningar med världens snöstorm! Mysigt!! Inte ölandsfåk men nära på…

Både bredbandet och 3G nätet strulade ordentligt så jag fick inte alls upp något inlägg igår, men idag blir det bot o bättring!

Vi passade nämligen på att koka julskinka och baka vörtbröd! 😛 
Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Den perfekta julsmak och doften lyckades jag pricka in också och har aldrig blivit såhär nöjd! 😛

Gårdagens recept tog jag ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo!

Den rimmade julskinkan jag kokade så ni såklart också få se.

Bjuder först på lite oväder om nån vill ha?? 😉


Kolla skillnaderna på dessa bilder! Himla sköna fåtöljer att sjunka ner i grilla sig en korv i snön kanske? 😉


Framåt eftermiddagen med ett ihållande snöfall från natten och större delen av dan började det i alla fall avta och det gick att skotta utan att det drev igen så nu är det lugna gatan här, lite mer av det vita fluffet bara! 😛

1
0

Helgen som gått… Bortskämd till tusen…


Hur sammanfattar man en helg med nyvunna vänner som kör hit för att ”blind-date:a” familjen Kryddburk med både julmarknad, bubbel och 40-års firande?! Presenter i massor, god mat och härligt sällskap in på småtimmarna!

Jo – Bortskämd! 😛
Känner mig lyckligt bortskämd efter en sån härlig helg.

Pernilla, hennes make och 2 pojkar anlände till Öland på lördan, vi träffades i snöyran och gick på julmarknad tillsammans, sen höll vi oss här hemma inne i värmen, skålade och myste. Det är ju nåt visst med att man aldrig träffats på riktigt och så bara smäcker man ihop en helkväll (ja, å lite av natten) och så stämmer allt!! 😉

Finaste vännen Pernilla! Som vi tjattrat på facebook och hållit låda och hör å häpna har vi faktiskt sett film ihop också. Jaaa… Fast de va ju några mil emellan oss. Haha, men roligt hade vi! 😛Barnen fann varann ganska snabbt och var även ute framåt småtimmarna och spökade runt i snön. Det delades ut presenter i mängder från Pernillas familj, den ena efter den andra.

Ja, så fantastiskt kul vi haft! Tack Pernilla, Stellan, Julius och Tim! Ni är bara för härliga hela bunten. Och en ära att få fira en 40-års dag helt apropå! 😛

Pernilla, födelsedagsbarnet själv (hon ser inte en dag ut över 30!) är en riktig fena på att göra fina saker, dekorera hemmet, baka, dona och feja i hus och skog sådär som bara en ”Bråtåsare” kan! 😉

Detta vackra julkort har hon suttit och knåpat med i timmar kan jag gissa. Det står nu så fint på vårt köksbord och då finns dom ju kvar här på sätt och vis och man tänker på dom så fort man ser kortet.


Håll med om att det är vackert och Pernilla har verkligen en genomgående stil i allt hon gör, det är så murrigt, mysigt, varmhjärtat med färger och kontraster och så den där ”feelingen” över allt som bara lyser; Pernilla!


Baksidan av kortet.


Här ska gubben och jag ligga i sängen och dricka varm choklad med marhmallows en hel dag! 😉


Vackra juldukar, kökshanddukar och löpare…


Brödkorg i linne med röda hjärtan, jag som älskar hjärtan!!


Muffinsformar! Rosa, turkos och prickigt 50-tal! 😛


Hon är en fena i köket Pernilla! Här levererar hon de vackraste struvorna hon har gjort själv i sötaste pappers-boxen.


Åt mat gjorde vi också… Men det kommer i ett annat inlägg! 😛

10
1

Tomtegröten är här!


Jag kokade en rejäl gryta tomtegröt idag så nu har barnen grötfrukost hela skolveckan ut skulle jag gissa! Doften av kanel, kokt mjölk och risgryn när gröten börjar bli klar kan få vem som helst att bli barnsligt förtjust i just tomtgröt. Såhär gör jag min!

Hur äter ni er gröt? Vad vill ni ha på?
Socker? Kanel? Sirap? En klick smör?

8-10 port
Det här behöver du : 
1 klick smör
2 liter mjölk
4 dl risgryn
1 kanelstång
1 tsk flingsalt
En gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en stor, rymlig gryta. Slå på mjölken när smöret smält, det får absolut inte brännas. Tillsätt risgrynen och kanelstång. Låt koka upp. Dra sedan kastrullen lite åt sidan på plattan och vrid ner till absolut lägsta värme. Låt sjuda ca 50 minuter. Mot slutet rör du ner flingsalt och en gnutta vaniljsocker. Klart! Servera med kanel, sirap och mjölk! 🙂

10
3