Kryddburkens vörtbröd med julmust


Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Hemligheten i mitt fall låg i portern – bort med den! 😛

Receptet fick växa fram ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo! Den perfekta julsmaken, kryddorna och doften lyckades jag pricka in och har aldrig blivit såhär nöjd! 

:-P
 Du får två rejäla limpor av detta recept, bakade i form ca 1½ liter.

2 vörtlimpor i form
Det här behöver du :
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.  Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar. Jäs 40 min under bakduk. Grädda 1 timme 175 grader. Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.

Förberedelser…

Degen är lite väl lös och det behövs arbetas in mer mjöl, här är jag uppe i ca 600 gram mjöl. Ca 800 gram totalt slutade det med.


När degen har jäst en timme är det dags att baka ut limporna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda inte för mycket. Forma till avlånga limpor och lägg ner i smorda formar.

Låt jäsa ca 40 min. Grädda därefter totalt 1 timme i 175 grader.

Ta ut bröden efter 50 min i ugnen (totalt en timme). Pensla med mörk brödsirap och in igen 10 min.

Låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så snart det svalnat något om du

 1. Sophie skriver:

  Har bakat detta i 3 år nu och brödet har smulat väääldigt mycket, alltså varenda gång! speciellt i mitten. Det går knappt att skära. Svårt att få till en ”skiva” vad har jag gjort för för? Smaken är absolut inget på!
  Sedan tycker jag att jästen löser inte alls, det blir liksom klumpigt trots 37 grader.
  Tacksam för svar och tack för recepten!
  Mvh

 2. Men åhh vilket underbart gott bröd. Bakade två till direkt.

 3. Susanne skriver:

  Limporna blev klibbiga av brödsirapen. Ska det va så eller räckte inte 10 min i ugnen. Undrar vad jag gjorde för fel?

 4. Hej
  Bakade detta underbara bröd nyss, men det ena sjönk ihop så… Vet du vad jag gjort för fel?

  1. Om bara det ena sjönk ihop skulle jag gissa på ojämn ugnsvärme och att det inte blev tillräckligt gräddat. Om bägge sjönk ihop för lite av mjölet o för kort gräddningstid.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..