Ska ni baka pepparkakshus?

Har ni bakat något pepparkakshus ännu, eller funderar på det kanske? Här kommer mina allra bästa tips till alla pepparkaksbakare därute!

Om jag själv bakar nåt i år? Jodå! Det kommer, va så säker… 😉

Mina 10 bästa tips : 

 1. Använd hemmagjord pepparkaksdeg, det tar inte lång tid att röra ihop och den är bra mycket mer hållbar i konsistensen än köpedeg.
 2. När du gräddar alla delar så ska du grädda dom lite för länge, dom ska bli lite brända annars mjuknar dom snabbt och huset viker sig!
 3. Torka gärna alla delar i ugnen på eftervärmen i ett par timmar…
 4. Skippa smält socker till monteringen, man bränner sig bara å det är ett fasligt kladd o spill…
 5. Dekorera alla delar med kristyr INNAN du sätter ihop huset.
 6. Använd kristyrsmet med äggvita, florsocker och ättika att limma ihop huset med! Huset håller till nästa jul…
 7. Köp inga dyra spritsar, de mest hållbara är strutar av bakplåtspapper, dom spricker aldrig och du kan ha många olika för varje färg!
 8. Kosta däremot på dig några metalltyllar, de kostar inte många kronor men blir så mycket bättre & dessutom roligare att spritsa med!
 9. När huset är ihoplimmat och allt är på plats, låt det torka. Sen sätter du en sista hand vid dekoren och fixar till skarvar, taknock, istappar och husknutar!
 10. Nu när huset är 100% färdigt är det bra om du använder en ljusslinga eller likande som du sätter inuti huset, självklart för att det ska lysa fint men också för att det håller huset torrt av värmen från slingan.

Bilder på bygget och dekoration av huset ovan >>

Pepparkakskrona, se hela inlägget här >>

Allt du behöver veta om kristyr, recept och spritspåsar, läs här >>


Pepparkakshus har dessutom en egen kategori här på Kryddburken,
här hittar du mer bilder, inlägg och inspiration >>

 1. Emelie skriver:

  Hej!
  Vad många bra tips, de ska jag spara och hoppas på att få bygga ett pepparkaksbygge med syrran i år, får se om det blir hus eller nå annat.
  Men jag har fått höra tips om att man ska frysa delarna innan man gräddar dem i ugnen för bättre resultat. Är det något du hört mer om eller testat?

  1. Emelie!
   Nä, att de ska frysas innan har jag aldrig hört. Däremot brukar jag grädda dom lite ganska hårt, nästan brända så de är riktigt hårda och torra.
   /Linda

 2. Nadja skriver:

  Vilket vackert hus! Har letat och letat efter ett pepparkakshus som faller mig i smaken och äntligen har jag hittat det! Funderar på vad du har för mått till de olika delarna?

 3. Therese skriver:

  Nä pepparkakshus det har jag inte tålamod att göra. Prövade när barnen va små men blixtrade och dundrade runt mig så det blev inte nå mer med det!

 4. Jag och pepparkakshus går bara inte ihop…har försökt de senaste tre åren och det slutar alltid på samma sätt. Jag blir sjukt irriterad på att det inte går att limma ihop och det går alltid sönder till slut…

  Önskar att jag kunde göra ett lika fint som ditt 🙂

 5. Sofia skriver:

  Sjukt bra gjort 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..