Marabou schweizernötfudge

Brukar ni koka fudge? Det är ju så enkelt och ganska svårt att misslyckas med. 😉 Du kan smaksätta din fudge med mörk choklad, marabou choklad, med eller utan nötter, kanske lakrits eller krossade polkagrisar eller i princip vad du vill! Det du behöver är en termometer som kan gå upp till 120 grader sen kan du koka fudge på löpande band, inga konstigheter alls! Här har jag gjort en variant med schweizernöt, förra året gjorde jag många satser med bara vanlig ljus marabou och den blev väldigt uppskattad. Prova dig fram till din egen favorit.

Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou schweizernöt

GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Dom sista graderna kan vara lite tröga så då kan du behöva öka värmen på plattan, det är lätt att termometern envisas med att stanna runt 105 grader annars. Passa noga så det inte kokar över eller bränner i botten bara.

Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.

Håll med om att det är roligt att ge bort något hemmagjort. Även detta godis gick till barnens klasskassa på julauktionen.

 1. Susanne skriver:

  Hej gjorde dessa igår, MEN de stelnar inte, vet du vad som kan ha gått galet. Tempen var lite över 120. Smaken är god men det är bara klet ..:-)

 2. Jenny. skriver:

  Gjorde den med Mintchokladen och sambons smaklökar slog frivolter ;).
  Ska prova på att göra ditt vörtbröd nu, är smått nervös. =).
  Tack för en underbart inspirerande blogg.

 3. Nina skriver:

  Något tips på vart temometern ska ligga? Blir ju olika temperaturer beroende på vart ”stckan” är!? Ser väldigt goda ut =)

 4. Oh jösses vad mumsigt!
  Skrivs upp på att-göra-listan 😀
  Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..