Fransk nougat med frukt & nötter

Mer godis!! Fransk nougat är ju ett måste. Seg, karamellig och fylld med frukt och nötter den här gången. Förra året gjorde jag en med pistagenötter och färgade hälften rosa, man kan göra lite som man vill och smaksätta hur som helst egentligen, vansinnigt gott är det då! 😛

Det här behöver du : 
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt

2 äggvitor
1½ dl jordnötter + torkade frukter

GÖR SÅHÄR :
Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull, gärna med tjock botten. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Undvik att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.

När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader (går snabbt) och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då får du en tjock, smulig deg istället. Rör sist ner nötter och frukt.

Bred ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg plastfolié över, kavla ut till önskad tjocklek.

Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat helt. Förvara i burk med lock.


Du kan blanda lite maizenamjöl med florsocker (50/50) för att vända runt bitarna i om du ska förvara i glasburk.
Annars är det fint att slå in avlånga större bitar i cellofan också.

  1. Annelie skriver:

    Hejsan! Tänkte testa göra dessa underbara go-bitar ikväll. Hur funkar det att ta råsocker istället för strösocker?
    Tror du att dessa beter sig likadant/olika vid uppvärmning?

    Tack för inspirationen! 🙂 Ser jätteläckert ut:)

  2. Mette skriver:

    Hej

    Vart finner man avlånga påsari cellofan då, jag har bara större påsar från lagerhouse här hemma nämligen! <3

  3. Mums!
    Kan man byta ut lite av vattnet mot pressad citron om man vill ha lite syrligare nougat eller skulle det ”skära sig” på nåt sätt?

  4. Pia!
    Hmm… Ja svår fråga! Man får se lite på smeten, den ska vara elastisk och lite glansig, töjbar och inte börja ”torka” så att säga… 1-2 min kanske.

    Mårtenssons!
    Ja, gulorna har en tendens att försvinna fortast av nån anledning! 😉

    Erica!
    Det kan bero på att du vispat för länge, då kan konsistens bli för torr och smulig. Håll smeten glansig och vispa inte mer än 1-2 min. Konsistensen på dessa är ganska seg, lite kola-aktig men samtidigt lätt och inte tung om du förstår hur jag menar.
    /Linda

  5. Erica skriver:

    Hur blir dessa i konsistensen? Jag testade nämligen att göra egen fransk nougat till förra julen. Den blev mycket god, men konsistensen blev lite för mör för min smak. Bitarna föll relativt lätt isär och smälte lite för lätt i munnen. Det blev ej riktigt som den franska nougat jag har köpt i olika sammanhang, även om den blev väldigt god. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..