Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa

Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! 😛

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.

Potatiskakan redo för ugnen.

Kyckling på god väg…

Tomat och majssalsa puttra på…

Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.

Smaklig måltid!

 1. Anna!
  Ja, det låter ju som om ni gjort allt enl. recept.
  Ta dock i beaktning att det är kväll och jag fotograferar utan blixt på dessa bilder vilket ger en mer ”bildskön” mörk, murrig kvällsstämning så jag tror faktiskt inte ni gjort något galet. Färgen på såsen enligt mig ”live” är ”mörk fux”, dvs; gyllene/rödbrun.
  /Linda

 2. Hejsan!
  Denna rätten åt vi idag, skulle egentligen haft den i lördags men då vi kom hem sent så spara vi den till idag =)
  Riktigt god var den! Det var sambon som laga den, jag skulle nog tagit lite mer utav ingredienserna så där blev mer smak på såsen men! Nu undrar vi båda hur du kan få den färgen på såsen? Han gjorde allt som stod här, hade i färg med, men fick såsen att se ut som brunsås! Kändes märkligt att äta det när det inte var brunsås? Din ser mer rödaktig ut? Jag tyckte såsen blev lite lös så vi hällde i lite ljus redning =) Din potatiskaka har lite annorlunda färg än vår men den blev jättegod =)

 3. Maria!
  Jodå, så sant… Jag brukar ofta ha i ett par droppar soya color i såser men här har jag missat skriva ut de. Det är enbart för färgens skull, ingen smak så hoppa över om du inte ha! 🙂
  /Linda

 4. Hej! Receptet verkade jättegott och jag håller som bäst på att laga det, men jag undrar om du glömt någon ingridiens i såsen. Har min på spisen nu och den har inte alls den färgen som du har på bilderna, den är mer ljusbeige. Tack för receptet annars, kommer att titta in här igen.Mvh Maria

 5. Hej
  Har äggallergiker i familjen. Tror du att det går att byta ut äggen mot ost i potatiskakan?

  1. Kristina!
   Absolut, det blir säkert bra.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..