Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! 😉

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! 😛

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… 😉

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! 😛Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda.

Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! 😛 En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. 😉

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel… 

 Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… 😉 Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! 😛


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R

ock a billy-vaxfuken kommer från

Bödasågens Allhandel

 i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

5
0

Gästblogg – En smak av Karin


Hej! Karin heter jag. Jag är 32 år och driver matbloggen

En Smak Av Karin

sedan början av 2007.

Jag har alltid varit intresserad av mat – både att laga den och äta den – och till en början startade jag min blogg för att jag ville ha ett bra ställe att samla mina recept på. Det dröjde en tid innan jag började utveckla bloggen till vad den är idag, dvs en personlig blogg som handlar om mig, min familj och naturligtvis MAT, massor med mat!

En stor inspirationskälla var när jag första gången hittade hit till Lindas blogg. Jag blev otroligt imponerad av Lindas fantastiska bilder, kreativitet i köket och ödmjuka förhållningssätt – trots att bloggen var så stor! Så sedan 2007 har jag nyfiket följt Kryddburken och flera andra matbloggar som har en lika matnördig ägare som jag själv 🙂 Det är därför en mycket stor ära att få gästblogga här inne på Kryddburken!

Naturligtvis ska jag bjuda er på ett recept också! Tillägnat Linda och hennes rötter från norr har jag här valt att bjuda er på en rejäl och mustig älggryta med hemmagjorda gnocchi! Fantastiskt gott såhär på hösten!

Mustig älggryta med gnocchi
(4 personer)

Det här behöver du : 

800 g grytbitar av älg
2 gula lökar
2 stora morötter
5 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
3 msk koncentrerad viltfond
2 tsk socker
2 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk torkad timjan
50 g torkad svamp, t ex Karl-Johan eller trattkantareller

Gnocchi:
600 g potatis av mjölig sort
1 ägg
½ tsk salt
1½-2 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Skala och hacka lök och morot.
Fräs grönsakerna i smör tills de fått lite färg och lägg över i en gryta.
Stek köttet i omgångar så det får lite färg. Lägg över det i grytan.
Tillsätt vin, balsamvinäger, fond, svamp och kryddorna.
Låt puttra under lock på låg värme i ca 1½-2 timmar.

Gnocchi:
Koka potatisen oskalad.
Det handlar om att potatisstärkelsen ska vara kvar.
Skala och pressa den nykokta potatisen.
Tillsätt ägg, salt och mjöl till en mjuk deg, men ta bara så mycket mjöl att det inte klibbar (beror på potatisen).
Dela degen i bitar och rulla ut i stänger av en tummes tjocklek.
Skär dem i bitar om 2 cm.
Våffla bitarna genom att trycka dem lite dem mot en gaffel.
Lägg dem efter hand på lätt mjölad handduk.
5Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten.
De är färdiga när de flyter upp och det tar bara någon minut.
Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.
Hetta up en stekpanna med lite smör och stek gnocchin på ganska hög värme tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Salta och peppra.

Servera grytan tillsammans med frasiga, nystekta gnocchi! Fantastiskt gott och köttet blir sådär mört att det bara trillar isär. Mums! 😀


/Kram Karin

17
0

Matkalendern för 2013


Ja, här sitter jag och smygläser lite… Jag beställde denna

Matkalender

från Jolines jultidningar i år, och även 

Stora Juljournalen

och en cd-skiva

”Äntligen jul”

Undra om jag inte ska ge mig på att putsa lite fönster och hänga upp nya gardiner i helgen och samtidigt dra på lite julstämmning?! Låter väl inte så tokigt? Amaryllislökar har jag börjat samla på mig och köper jag en i veckan nu ett tag till så blir det som jag vill ha det med blomningen också!

Ja tänk va, snart är det jul!! 😛


Dom här fina lyktorna fick jag av kära maken ikväll och en bukett rosor! Visst är dom söta? 😉

7
0