När man är liten och sjuk…


Vad är väl godare än varm, nykokt nyponsoppa med vaniljglass? 😉

Det här behöver du :
1½ l vatten
5 dl torkade hela nypon
1 vaniljstång
1½ dl socker

GÖR SÅHÄR :
Lägg nyponen i en stor kastrull och häll på vattnet. låt allt koka up och sedan småkoka ca 15-20 min. Mixa nyponen med stavmixer och sila sedan av allt genom en finmaskig sil. Slå tillbaka nyponsoppa i kastrullen och tillsätt vaniljstång + socker! Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 5 min.

 1. Aldrig gjort egen nyponsoppa och längesen jag åt nyponsoppa över huvudtaget. Väcker barndomsminnen från när man var sjuk. Varm och len nyponsoppa med mandelbiskvier och lite vaniljglass. Oj, vad sjuk man var ibland!!:)

 2. Sofia skriver:

  Åh var gott det ser ut. Jag drack alltid det när jag var liten, så himla gott. Får nästan köpa det nästa gång jag är på affären 😀

 3. Tack för era kommentarer och Joline har varit helt feberfri idag så de va en ”kortis” som tur var!

  Jo, nyponen går alldeles utmärkt att koka med fnas och kärnhus kvar. Jag torkar mina nypon på en ugnsplåt under längre tid. De får ligga på plåten och torka i ugnen på eftervärme när den varit igång och stå där när ugnen inte används, tar ett par veckor men självklart kan man sätta ugnen på 50-70 grader och torka med ugnsluckan lite på glänt, hur många timmar de tar vet jag inte för jag nyttjar gratisvärmen jag! 😉 Sen kan man naturligtvis torka nyponen i en ”frukt & svamptork” men nån sån har jag inte!

  När man kokar med hela nypon är det viktigt att man silar soppan väldigt finmaskigt eller flera gånger, i gengäld får man en djupare smak och mörkare röd färg än med vanligt pulver.
  /Linda

 4. Matilda skriver:

  Nämen, kanon! Jag som stod och funderade härom dagen, när jag gjorde pulvernyponsoppa (fy på mig!), hur man gör det på riktigt. Och här levererar du ett recept! Bara för mig att komma ihåg att plocka nypon nästa år då 🙂

 5. Jaha… jag som alltid trott att man måste plocka ur kärnorna innan. Detta var ju goda nyheter.
  Själv brukar jag köpa nyponskalspulver på hälsokost (Risenta) och göra nyponsoppa på. Gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..