Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?


Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! 😉

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. 😛

Recepten : 


K

rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

5
5

Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! 😛

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

8
2

Höstglitter i Öjkroken


Gomorron vänner! Helgen är här, sista helgen innan avresa mot Grekland!! 😛 Ska bli såååå underbart! Igår hade vi en helt underbar fredag.

Morgonen började med uppvisning ”På scen” i skolan som Jolines klass 4 stod för denna gång. Jag var med och tittade såklart och även mamma (mormor Mia) följde med. En mycket fin show där det sjöngs, dansades, spelades trummor och uppträddes så det stod härliga till. Dom är så duktiga och har verkligen övat och övat och lagt ner massor med tid och förberedelser för att stå på scen inför publik. Extra kul är det att hela skolan samlas i gymnastiksalen vid dessa tillfällen och får vara publik. Det är verkligen en fin liten skola (knappt 100 elever i årskurs 1-6) med stor sammanhållning, alla är glada och applåderar och hänger med i refrängerna och hejar på! 😛

Efter skolan passade mamma och jag på att ta en fika på konditoriet i Köpingsvik. Goda ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater… Gott, gott!Framåt eftermiddan med härlig höstsol var jag bara tvungen att rasta kameran, måste ju få visa hur underbart vackert vi har här.

Älskar verkligen dessa kyliga, soliga och höstglittriga dagar då färgerna bara exploderar och det blir lite som en sagovärld att befinna sig i… Visst är det vackert?


Grusvägen från oss…


Som fortsätter förbi och längs den gamla järnvägen därborta i skogen… Ni skymtar vårt hus en liten aning där till vänster…


Utsikt över kohagen…


Vedbon har fyllts på så nu ska vi väl inte behöva frysa i vinter… Idag är det dags att börja elda inne på riktigt. -en minus hade vi inatt så nu är det hög tid! 😉


Avslutar med en skymmningsbild med solnedgång över alvaret…

9
1