Enklaste och godaste äppelmoset!


Jag har fått många frågor om recept och tips på äppelmos och konstigt nog har jag inte ett enda recept på äppelmos uppe på kryddburken, fy skäms på mig! Nu i dagarna provade jag ett nytt enkelt recept, har för mig jag testade förra året också och blev himla nöjd för det blir verkligen ett riktigt MOS och smakar så mycket äpple det bara kan göra. Äpplena ska bara skalas och skäras i bitar, mixas och kokas upp hastigt med syltsocker sen är det klart! Går ruskigt fort och faktiskt det godaste av alla äppelmos också! 😛

Hemligheten är nog att äpplena mixas innan dom kokas upp och då behövs inte lika lång koktid och äppelmoset smakar så mycket mer! Prova, om ni inte gjort det innan. Nu blir det TV-kväll med ”Kockarnas kamp” och ”Hela sverige bakar”. Tittar ni på de?

ca 6-8 dl äppelmos
Det här behöver du : 
8 st normalstora äpplen
1 dl vatten
2½-3dl syltsocker

Kanel efter smak

GÖR SÅHÄR : 


Skölj, skala och skär äpplena i bitar. Lägg alla äpplebitarna i en rymlig kastrull.

Slå på vattnet. Kör med stavmixer så alla äppelbitar mosas. Har du ingen stavmixer kan du köra dom i matberedaren med knivbladet. Häll på syltsockret och kanel.

Ställ kastrullen på spisen och låt koka upp. Småkoka på svag värme ca 5 min under omrörning. Häll upp på varma steriliserade burkar, eller låt svalna och häll upp i plastburkar och frys in. Håller sig ca 3 mån i kylskåp om burkarna är väl rengjorda och steriliserade. Öppnad burk är hållbar ca 1 mån.

Använd konserveringsmedel om du vill, jag brukar inte göra det till äppelmos för det går åt i en hiskelig fart här hemma och de gånger jag kokar mycket brukar jag frysa in.

Steriliserar burkar gör du i ugnen på 100 grader ca 10 min. Ev. gummiringar kokas nån minut. Häll moset i burkarna medan de är varma.

12
5

Tillbaka i rutan efter tillfälligt avbrott!


Ni kanske märkte dagens avbrott då kryddburken låg nere ett par timmar. Fick veta det strax efter 11 idag på förmiddan och ni var några stycken som även mailade och undrade. Ni som följer mig på

facebook

har ju kunnat läsa hur allt gått tillväga och det är bara så tråkigt när det blir timslånga avbrott. Det är inte ofta det händer men driftstörningar och planerade avbrott är sällan så långa och brukar vara snabbt åtgärdade efter att man pratat med support.

Nu har jag ju hela kryddburken ligger på Bineros webbhotell och domänadresserna kryddburken.nu och kryddburken.com registrerad där. Däremot så har jag .se-domänen registrerad hos Crystone där jag köpte den från första början…

Det här timslånga avbrottet berodde helt och hållet på Crystone fick jag veta när jag pratade med Binero. Där sa dom att jag hade en obetald faktura. Så jag ringer upp Crystone och frågar vad dom menar eftersom jag är extremt petnoga med mina fakturor till Kryddburken och har varken fått mail eller påminnelse eller ännu sämre ingen information om att sidan kommer att stängas ner.

Felet låg helt och hållet hos dom men det skulle åtgärdas inom 24 timmar!???
Jo, jag tackar…

Blir så grymt irriterad när sidan ligger nere, dels för att jag inte kan blogga, inte godkänna kommentarer och sidan är inte tillgänglig för er som vill kolla nåt recept. Om dom nu gjort fel så kunde dom väl aktiverat och kickat igång sidan på en gång istället för att det ska ta flera timmar!

Men så fick jag veta att det är enkelt att flytta över och ha alla sina domäner hos samma leverantör, så nu är det åtgärdat och jag tackar för mig hos Crystone.

Binero däremot har jag alltid gillat, dom är kanonduktiga och hjälper alltid till och är snabba. Skulle det vara nåt krångel så får man alltid veta detta och har sidan legat nere för att bandbredden tagit slut har dom kunnat få igång den samtidigt som jag haft dom i luren.

Tummen upp för Binero och tummen ner för Crystone! Kan ju vara bra för er att veta…

Ni ska få ett recept lite senare, var bara tvungen att skriva av mig lite… 😉

7
0

Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. 😉

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 


Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Tillsätt en fond du chef grönsaksbuljong. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! 😛


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

19
0