Spagetti i gräddig tomatsås

Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. 😉

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Tillsätt en fond du chef grönsaksbuljong. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!

Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.

Vitlök såklart! 😛

Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….

Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…

En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.

Sådär, klart att servera!

  1. Gjorde denna till lunch idag och guuud så gott det blev! Jättefin blogg med en massa smarriga recept!

  2. Den här pastarätten var något av det godaste jag någonsin ätit. Jag har aldrig vågat ha i pastavatten i mina pastasåser, men detta recept följde jag till punkt och pricka och guuuud så gott det blev! En klar fem poängare!

  3. Testade detta recept idag och måste säga att det blev riktigt gott med alla smaker! Nästa gång ska jag testa ha i hackad ölkorv också! Tack för tipset 🙂

  4. Lena skriver:

    Mums, vad det ser gott ut = )
    Kommer att prova detta recept!!

  5. ”Valfri svordom eller annat styrkeord” i min låda vad gott! Helt och hållet i min smak som älskar både tomater och pasta. Tack!

    Ska det göras soppa, sås och liknande med tomaterna, och inte färska t.ex. i en sallad, då kan jag gärna använda övermogna tomater som ratas av andra i grönsaksdisken. Plommontomater smakar lite mer, så gärna dem!

    Ha en trevlig helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..