Mellanmål, läxor, höststorm och sockerkaka

Hujedamej va de regnar och blåser på ön idag, riktig höststorm så löven yr! Här är vi i full gång med läxor och mellanmål. I ugnen står en sockerkaka och gräddas, var ju bara tvungen att prova min nya form! Testade ett annat recept också mot vad jag brukar använda och nu håller vi tummarna att det blir en hög fin sockerkaka! Ni ska få se sen. 😛

4
2

Vallmosnurror


Enkla kuvertbröd serverat till middagen är alltid uppskattat. Här har jag gjort små snurrar av vanlig ljus vetedeg med lite extra olivoja och flingsalt i. Formen på snurror passar extra bra att servera till soppa! 😉

Skulle man inte ha ägg hemma, eller är allergisk funkar det alldeles ypperligt att pensla bröden med lite ljummen mjölk som du rör ut med flytande honung. Blir till och med godare och de frön man vill ha på fastnar som de ska också! 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
2 msk honung
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
ca 10-12 dl vetemjöl

Till pensling : 
½ dl ljummen mjölk + 1 tsk flytande honung
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :


Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, olivolja salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och måtta ut degen i 24 små bitar.

Rulla varje bit till en lång ”snodd” ca 30-40 cm, Vrid ihop till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Pensla med mjölk utrört med lite flytande honung, stör över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10-15 min.


24 snurror får du ut av ½ liter degvätska, men receptet kan förstås dubblas vid behov.

7
2

Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror


Idag bjuder jag på soppa kära vänner. Inte vilken soppa som helst utan en rykande het, mustig grönsakssoppa med tillhörande nybakade vallmosnurror. Det är mat som värmer en blåsig oktoberdag som denna. Solen har faktiskt visat sig och vädret har varit helt perfekt för en utedag med pyssel på gården. Nicke, syster-yster och Joline har varit så flitiga och kört in ved i vedbon men själv har jag hållit mig inomhus då feber och hosta näst intill slagit ut mig fysiskt…

Inte mentalt för jag blir bara sååå förbannad för att jag inte är pigg, har ork och energi som jag vill… Dammsuga – hallå??! Blir andfådd och yr i hela huvudet och får sätta mig och hämta andan emellanåt. Denna hosta är vedervärdig. Jag hostar så det svartnar för ögonen och huvudet snurrar men är fortfarande andfådd och kippar efter luft trots massor med bricanyl…Under middagen idag började det kännas ännu mer konstigt när vi satt och åt och jag kände hur jag blev alldeles kallsvettig i ansiktet och tittade på mina fingrar som började bli blå uti fingertopparna, snacka om syrebrist… Så fort ut på verandan och kippa efter frisk luft och nu ikväll känns det något bättre men blir det likadant imorgon så kommer jag nog åka upp till ”farbror doktorn” trots allt… Ni som känner mig vet att jag helst inte åker till sjukhus i första taget frivilligt eller i medvetande tillstånd..

🙁 Ja… Så va de med det, så jag hoppas alltså jag mår bättre imorgon!

Lite soppa blev det idag i alla fall, en ordentligt sådan med massor av grönsaker, mustiga smaker och nyttigheter. En sån där soppa som kan stå i kylen ett par dar som man bara kan ta fram och värma på när man blir hungrig. Jag verkligen älskar soppor och skulle kunna äta det varje dag, men inte resten av min familj kanske. Även om dom tyckte den här var jättegod!

Lite bröd bakade jag till också, små enkla kuvertbröd i form av vallmosnurror. För ni vet väl att det finns inget godare än att doppa hembakat bröd i en varm soppa? 😉

Nu säger jag godnatt och hoppas på att morgondagen ser mindre ”hostig” ut! Kram på er alla! 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
200 gram färska champinjoner

Smör till stekning
2 gul lök
2 morot
4 potatisar
1 palsternacka
1 aubergine
1 zucchini
1 gul färsk paprika
1 burk inlagda röda paprikor3 msk tomatpuré


1 burk plommontomater


1½ liter buljong (gärna egen, hemkokt eller fond/tärning + vatten)


Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär alla ingredienser till soppa i lagom stora munsbitar. Hetta ur en rejäl gryta/kastrull och tillsätt en klick smör. Bryn champinjonerna först av allt, salta och låt dom steka tills vätskan dragit ut. Häll upp i en skål och ställ åt sidan så länge, dom ska ner i soppan igen precis före servering.

Bryn resten av rotsaker, lök och grönsaker i samma gryta med en klick smör. Slå på buljongen, den inlagda paprikan, tomatpurén och plommontomaterna. Låt soppan koka på svag värme ca 15-20 min. För en naturlig, lite tjockare konsistens kan du mosa potatisbitarna lätt mot kanten av grytan. Tillsätt de stekta champinjonerna precis före servering så dom värms upp i soppa. Smaka av med salt och peppar. Servera med nybakat bröd.


Allt förberett och champinjonerna är brynta. Dom får hoppa ner i soppan strax före servering.


Nu är soppa på gång, här ligger alla ingredienserna i utom buljongen och dom ”tomatiga” ingredienserna som strax ska i.


Under tiden bakade jag vallmosnurror till soppan. 😛


Soppan har puttrat färdigt och här åker champinjonerna ner bara för att värmas på lite strax före servering.


Varsågoda då!


Smaklig soppa! 😉

15
2