Svensk mat att längta efter…


Häromdan åt vi stuvande makaroner och stekt falukorv, precis sådär knaprig och tunn som den ska vara. Makaronerna kokar jag långsamt i mjölk på lågvärme. Träslev ska de va också! Salt, vitpeppar, lite muskot och en sockerbit på slutet. Så har jag lärt och det är bara så in i jordens världsgott. Sån där mat som man bara MÅSTE ha ibland. Husmanskost som bara är så svensk och älskade som den bara kan bli!! 😛

Något jag tror vi kommer längta efter om ett par veckor igen… Nu däremot blir det Kalmar och fixa passen och även en lunch på Zorbas och deras grekiska buffé, måste ju ladda smaklökarna! 😉

Återkommer ikväll med ett gott litet smörgåstips till fredagmyset!

12
0

Jodå, det började ju bra…


Men vilken dag!! Alltså det började ju så bra…

Dagen idag började bra, redan igårkväll. Jag checkade av ingredienserna till kanelbullar. Smör, mjölk, mjöl, honung, kanel, vaniljsocker, ägg, pärlsocker! YES! Imorgon skulle de blir bullar av redan tidig morgon hade jag bestämt.

IDAG; 
Gick upp när klockan ringde, fixade frukost till barnen, skjutsade barnen till skolan och hem igen i godan ro. Hade förberett allt i köket på morgonkvisten. Plockat fram ingredienser, degmaskin, sladden i uttaget och förrklä´på bänken o radion rattad till P4:a på full volym! Allt enligt planerna…

Smöret var mjukt, rumstempererat och fint och allt stämde utom det där lilla jävla gula paketet som jag VISSTE att jag hade i kylskåpet! Men som inte fanns där just i morse då??? Å just idag så fanns inte det där lilla **** gula paketet i torrform heller som jag alltid brukar vara garderad med såna här stunder. Gaahhh…!!!!

NÄÄÄE!!


Jag tänker inte sätta mig i bilen i morgonrock och foppatofflor och köra ner till ICA och sur-vänta till klockan slår 09 då dom öppnar, tänker jag INTE göra!!! *tjurig*

…Så jag har surat hela dan, TYP!

Inte riktigt men… Jag har dammsugit, torkat golv, rensat kylskåpet, plockat disk och tvätt och allt annat sånt man blir så himla glad av… Ja, å sen så åkte jag då å köpte den där förbannade jästen. Sen BAKADE JAG BULLAR! 😛

HURRA FÖR KANELBULLENS DAG!!! HURRA, HURRA, HURRaaaaaaaa!!

Förutom de så är jag sjuk IGEN… Igen, igen, och åter igen… Hostar, rosslar, snyter mig, febertoppar var å vareviga dag! Måste jag alltid va sjuk?? Om 2 veckor åker vi till Grekland å då är jag friskt, eller hur??


Ett stort glas iskall mjölk…. Har du som vi ett knasigt kylskåp som inte genererar iskall mjölk så är det bara att ploppa ner några isbitar i glaset! SÅ! Sluta gnälla nu Linda Nilsson….


Bakade på en halvliter, precis som receptet i morse, orkade inte mer… Två proppfulla plåtar bidde de. Stora fina, lukta-gott-i-hela-huset-bullar-som-man-blir-glad-av-kan-jag-behöva! 😛


Glada blev även gubben och barnen förstås, resten frös jag ner… Bullarna alltså!


Få se nu? Visst va de en dag imorgon också???

5
2

Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? 😛 Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? 😉

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

9
0