Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar

matmarknader

allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! 😛Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! 😉

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  

Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! 😛


O

starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? 😉 Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

1
0

Småländsk ostkaka, lättvispad grädde och varm hallonsylt


Tycker ni om ostkaka?

Har ni ens provat förresten?

Kan inte direkt påstå att det är någon stor favorit hos mig. Hos barnen går den hem och hos gubben me, men det är nåt med konsistensen jag inte klarar av, det är liksom lite sega, ”ägg-keso-bubblor” skulle man kunna säga. 😉

En ren fröjd för många och det kan jag förstå, det är en gammal, respekterad dessert som tillagas i många kök, var och en på sitt eget vis och med eget recept. Även om jag inte förespråkar ostkaka så var den ett givet inköp bland marknadsfynden jag gjorde på Ekerum.

Serverades här med en varm hallonsylt och lättvispad grädde. Den försvann som gårdagens dessert i ett nafs. Om det beror på att det sällan serveras dessert i det Nilssonska hemmet eller om ostkaka är så vansinnigt gott låter jag vara osagt. Det blev i alla fall tre av fyra tummar upp i familjen! 😛


Harshultans ostkaka från eget gårdsmejeri.


Det är mycket vunnet som marknadsknalle att visa ansiktet utåt och ha en trevlig attityd mot sina kunder. Den här rara kvinnan lyckades sälja ostkaka till mig som inte ens tycker om ostkaka! Inte illa… 😛


Det var ju inte riktigt sant att det var hallonsylt vi hade till ostkakan för det var en en burk marmelad med smak av sommar, bland annat hallon, rabarber och citron från

Lindhags Ost & delikatesser

som jag ljummade lite. Burken har en helt egen historia liksom företaget bakom så dom kommer få ett alldeles eget inlägg, i väntan på de vill jag nu höra om ni

hissar eller dissar ostkaka?? 😉

21
0

Skördefestgratäng


Hej på er igen!


Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak!

Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! 😛

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


Facebook-bilden

”…. 😉


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!

2
4