Pizza med dinkel


Igårkväll bakade vi pizza med dinkel. Jag brukar ju förespråka det goda durumvetemjölet till pizzadegar men detta var inte så tokigt faktiskt. Bottnen blir mer mättande kan jag tycka och lite ”nötig” i smaken, helt klart värt att prova som omväxling och som nyttigare alternativ.

Som ni ser så har jag bland annat använt dinkelflingor i degen som fick svälla under långjäsning i rumstemperatur, detta kan ni naturligtvis utesluta och bara använda dinkelmjöl, ta då i så fall ca 500 gram dinkelmjöl totalt.

2 runda pizzor
Pizzadeg :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl kallt vatten
2 dl dinkelflingor
200 gram siktat dinkelmjöl
knappt ½ dl rapsolja
½ tsk salt

Dinkelmjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :


Häll upp flingorna i en rymlig skål. Använd en stor, rymlig skål, rör ut jästen med vattnet i skålen. Tillsätt dinkelflingorna och oljan. Rör så allt blandas ordentligt. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 6-8 timmar. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, här får du använda extra mjöl vid sidan om tills du får en klibbfri deg. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på lätt oljad ugnsplåt. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.


Dinkelflingor är perfekt att använda till bröddeg eller som här till pizzadeg som får ”kalljäsa” under längre tid.

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Pizzasallad till är ett måste, annars ingen pizza! 😉