Lasagnerullar


Goförmiddag alla söndagströtta, och ni söndagspigga också förstås! 😉 Vad har ni för planera för dagen, ska ni laga nån god söndagsmiddag kanske?

Jag står lite i valet och kvalet idag om jag ska packa in barnen i bilen och dra över bron, det är ju födelsedagsdax här i huset i veckan och jag har fått lite bra önskemål om presenter. Tanken var att åka redan igår men då kom den fantastiska höstsolen som ett paket på posten. Vilket väder! Joline hade kompis här hemma också så vi höll oss ute på gården och fixade med äppelträden, plockade fallfrukt, gallrade och krattade. Men idag kanske jag tar en sväng och shoppar lite presenter!

Tänkte i alla fall komma med ett himla läckert tips på en annorlunda lasagne; Nämligen lasagnerullar!Innan jag låter er läsa receptet så är ett par korrigeringar på plats. När man ska göra såna här rullar med ostsås, köttfärssås och sen försöka rulla ihop det med lasagnedeg… Ja, redan där förstår ni säkert att det måste va en viss fasthet i konsistens för att det överhuvudtaget ska gå att rulla och för att man överhuvudtaget ska ha nån fyllning kvar i rullen… Haha!

Ja, där lärde jag mig nåt… För att inte tala om ”what a mess in my kitchen!!!” Kladdigt va bara förnamnet, men nu vet jag tills nästa gång.

Smaken var det dock inget fel på, tvärtom. Detta var sååå mycket godare än vanlig klassisk lasagne. Degen blev härligt mjuk under allt såstäcke. och hela rätter blev lite ”ravoli-lik”. Prova, tycker ja!

När jag satt å fundera sen så kom jag på att keso måste ju va himla smidigt att använda som ostsås, eller så ser du till att göra ostsåsen väldigt fast i konsistensen och köttfärsen likaså. 😛

Har du fryst köttfärsås, så värm upp den i kastrull och red av med lite extra maizenamjöl så den får en ganska fast konsistens innan du använder den till rullarna. Överbliven kylskåpskall köttfärssås måste ju ändå vara den bästa ”rull-såsen” då är den ju redan sådär fast och trög i konsistensen. Ja, ni fattar hur jag menar va?!

6 port
Det här behöver du : 
ca 600 gram färdig köttfärsås
2 förp färsk lång lasagne
5-6 dl ostsås*
1 kruka persilja
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Lägg den färska lasagnerullen i kallt vatten en stund så blir den lättare att hantera och rulla utan att den spricker sen. Skär ut remsor i önskad bredd. Bred ut ostsås, köttfärsås och toppa med lite lite persilja. Rulla ihop och lägg i en ugnsfaft form. Gratinera ca 20 min 200 grader. Servera med en god tomatsallad.

* Ostsåsen kokar jag upp från en bottenredning av 1½ msk smör och 4msk vetemjöl, sen slår jag på mjölk (ca 4dl) till lagom såskonsistens. Riv ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra ca 2-3min. Gör den fast i konsistensen och låt den med fördel svalna innan du använder den till rullarna.


Redo att rullas! Hohoho…. 😉


En rulle som fastnade på bild istället för i allt kladd på skärbrädan.


Rullarna ligger i formen. Överbliven köttfärssås och ostsås, hälls mellan och ovanpå. Toppa med riven ost och persilja. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Tomatsallad är den godaste till lasagne.


Dinner-time!

10
3

Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! 😉

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! 😛

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… 😉 Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…

 Han e bra go den där herr Nilsson. 😉

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

6
1

Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag

(lämna i kommentarsfältet)

på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! 😛
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cmFakta:

Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben


Tillverkad av varmvalsat stål


Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:-
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa 

stora köttbullar i tomatsås

 som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

Tävling i samarbete med MUURIKKA

111
1