Kyckling gorgonzola


Makalös! Gorgonzola ÄR en makalöst god ost, liksom St Agur, Roquefort, cambozola och andra grönmögelostar… Om man gillar dessa på ostbrickan så gillar man dom garanterat i en sås också, för vad är väl godare än en rykande het spagetti med en krämig sås av gorgonzola som fått smälta ner. Här har jag gjort pastasåsen med kyckling, men du kan även använda lövbiff, fläskfilé eller helt vegetarisk med bara grönsaker och ost. Smaken man aldrig glömmer, till och med barnen här hemma älskar denna sås, trots att dom inte är så förtjusta i mögelostar som dom är. 😉

4 pers
Det här behöver du : 

500 gram kycklingfiléer
Smör till stekning
Nymalen, grov svartpeppar
1 gul lök
1½ msk vetemjöl (redning)
3 dl kycklingbuljong (vatten +1 tärning)
3 dl mjölk
1 burk majskorn
1 burk champinjoner
150 gram gorgonzola (eller den sort du gillar bäst)
Ev. salt & peppar

GÖR SÅHÄR :


Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i het stekpanna i lite smör tillsammans med löken så den får fin färg och löken mjuknat. Pudra över vetemjölet som kommer att reda såsen, rör ihop med kycklingen ordentligt innan du slår på buljong och mjölk och låter koka upp.

Sänk värmen, låt småputtra ca 10min. Rör ner majskorn och champinjoner. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med pasta och tomater.

* Majs och champinjoner är en personlig favorit till denna pastasås, byt ut mot annan grönsak eller uteslut helt från receptet om ni känner att det inte passar. 😛 Rotfrukter i tunna skivor, zucchini, broccoli, sugarsnaps, haricots verts mm är också gott i såsen. 


Redning med vetemjöl när kycklingen är brynt ger en fin konsistens och avrundning på såsen när den puttrat klart.


Gorgonzoooooola! 😛


Osten ska bara precis smälta ner före servering.


En sista avsmakning. Oftast behövs inte mer sälta eftersom osten i sig är ganska salt. Eventuellt något varv med pepparkvarnen.


Servera den något färglösa men ack så goda såsen med lite härliga tomater och persiljekvistar. Varsågoda!

7
2

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! 😉

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! 😛

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 2 runda pizzabottnar


Pizzadeg :


2 dl vatten (37 grader)


1/4 pkt jäst (12,5 gram)


5 – 6 dl durumvetemjöl


½ dl rapsolja


Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! 😛


Njuuut….

14
2

Laxröra i snapsglas


Vi fortsätter lite i fiskens tecken… En festligt förrätt med laxröra i snapsglas, passar utmärkt som entrérätt till skaldjurskvällen eller som en del av plockmaten på en buffé. När skördefesten kör igång brukar vi köpa på oss en hel del rökt lax av olika fiskhandlare på marknaderna. Ibland får man dock lite hjärnsläpp när man kommer hem med en stor bit lax och inte vet vad man ska göra. Självklart är det gott med klassikern varmrökt lax, kokt potatis och romsås, eller ett par tunna skivor kallrökt på knäckebröd eller i en sallad.

Får man dock småbitar över som inte räcker till hela rätter så gör man såklart en liten röra på hemslagen majonäs, gräslök, citron och finhackad lax. Kallrökt har jag använt här och det blir vansinnigt gott, även för en som inte är så förtjust i just kallrökt! 😉 I denna röra har jag även blandat ner lite philadephiaost för att lena smaken lite.

10-12 snapsglas laxröra


150 gram kallrökt lax


200 gram majonäs


3 msk philadelphiaost


½ finhackad rödlök


1 knippe finhackad gräslök


½ pressad citron


Några droppar D´Elidas chilisås


Salt & vitpeppar

+ Några extra skivor kallrökt lax + dill, till dekoration på toppen!

Hemmagjord majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

7
30