Laxröra i snapsglas

Vi fortsätter lite i fiskens tecken… En festligt förrätt med laxröra i snapsglas, passar utmärkt som entrérätt till skaldjurskvällen eller som en del av plockmaten på en buffé. När skördefesten kör igång brukar vi köpa på oss en hel del rökt lax av olika fiskhandlare på marknaderna. Ibland får man dock lite hjärnsläpp när man kommer hem med en stor bit lax och inte vet vad man ska göra. Självklart är det gott med klassikern varmrökt lax, kokt potatis och romsås, eller ett par tunna skivor kallrökt på knäckebröd eller i en sallad.

Får man dock småbitar över som inte räcker till hela rätter så gör man såklart en liten röra på hemslagen majonäs, gräslök, citron och finhackad lax. Kallrökt har jag använt här och det blir vansinnigt gott, även för en som inte är så förtjust i just kallrökt! 😉 I denna röra har jag även blandat ner lite philadephiaost för att lena smaken lite.

10-12 snapsglas laxröra
150 gram kallrökt lax
200 gram majonäs
3 msk philadelphiaost
½ finhackad rödlök
1 knippe finhackad gräslök
½ pressad citron
Några droppar D´Elidas chilisås
Salt & vitpeppar

+ Några extra skivor kallrökt lax + dill, till dekoration på toppen!

Hemmagjord majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

 

 1. Lena skriver:

  Det där gav mig hungerkänslor! Trevlig helg 🙂

 2. Linda skriver:

  Ser gott ut!
  Använd mixerstav när du gör majonäs, supersmidigt. Då behöver man inte vara lika försiktig vare sig med temperaturer eller droppa i olja.

 3. Oj, så mycket gott du gjort sedan jag tittade in senast! Själv har tiden sprungit iväg och tyvärr har matlagningen blivit lite lidande! Men, men nu fick jag ju allt lite inspiration inför min kommande kräftskiva! Perfekt för de som inte äter skaldjur 🙂

 4. Marion skriver:

  Jag gör min majonäs med mixerstav, är hur enkelt som helst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..