Äppelbröd


Men hej! 😀 Mår ni bra?


Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! 😉

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!2 limpor


Det här behöver du :


1 pkt jäst (50 gram)


100 gram rumsvarmt smör


5 dl mjölk


250 gram grovrivet äpple


1 dl lönnsirap


ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)


Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! 😛

10
1

Renskavscarbonara


Hallå! 😛

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! 😛

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 


Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.


När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! 😛 Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! 😉 Klart på ett litet kick.

14
2