Långkokta, tjocka revben i härlig skysås
u minsann ska vi damma av en hederlig husmansklassiker. Jag gjorde en snabb sökning på google och där var det väldigt lätträknade recept med just revben i sås så nu hoppas jag ni apar efter detta i veckan eller till helgen, en på tok alldeles för bortglömd klassiker.
Tjocka revben, långkokta i en god, härlig skysås. Serveras med kokt potatis, inlagd gurka, ärtor och lingonsylt. Detta är något av det godaste som finns. Köttet blir riktigt saftigt och bara faller isär från benen, för att inte tala om såsen! Detta är äkta gourmetmat för mig, såsom det ska smaka!
Hemköp har dessutom bra pris på dessa revben denna vecka. Skynda fynda! 😛
4 pers
Det här behöver du :
2-2½ kg tjocka revben
Smör
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
1 eko köttbuljongtärning
Vatten så det precis täcker köttet i grytan
Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
GÖR SÅHÄR :
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt.
Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.
Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av. Ev. salt & peppar kanske… Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.
örberedd! 😛
evbenen har fått bryna och är nu fint gyllene.
lå på vatten så det precis täcker köttet. Tillsätt resten av ingredienserna.
fter 3 timmar på medelvärme med lock ser det ut såhär! Ta upp revbenen och sila skyn genom ett finmaskig durkslag. Häll tillbaka skyn i grytan.
oka upp och gör iordning såsen.
ägg ner revbenen i såsen igen. Klart för servering!
lskade husmanskost! 😉 Så in i bängens gott så det finns inte ord… Mört, saftig kött, gudomlig sås (snåla inte) och rykande het potatis… Bättre än såhär kan det inte bli en helt vanlig måndag!
Rund smörgåstårta med krossade ostbågar
u va det ett tag sen smörgåstårtorna syntes här på burken. Kära svärmor fyller år idag och hade förbeställt en tårta vi skulle ha med oss, sagt och gjort! Denna gången en rund variant på hönökaka, 3 lagers för 8-10 pers. Kanten har jag garnerat med krossade ostbågar. Det är såå mycket godare än man tror och ger en mild fin ”ostig” smak, dessutom tycker jag det är himla snyggt också. 😛
Fyllningen; skinka/fruktcocktail, ägg/mjukost samt leverpastej/bostongurka.
Ost & skinka, gurka & tomat överst och så dom där räkorna som jag inte tycker passar in, men allt enligt önskemål skall ju uppfyllas, inte sant? 😉 Tårtan var omtyckt och svärmor gav tummen upp.
Några tips på vägen tänkte jag passa på att bjuda på;
- Gör en STOR sats grundröra som du blandar tillsammans med de olika lagerna. Hackad skinka och fruktcocktail rör du ut med lite av grundröran så du får en lös, bredbar konsistens. Likaså de kokta äggen med mjukost, salta gärna lite där också. Och för en mild smak av lagret med leverpastej/bostongurka rör du ut även de med grundröran.
- När alla lager är gjorda, avsluta med grundröran runtom hela. Täck med plastfolié och låt stå kallt ett dygn.
- Kantskär smörgåstårtan strax före du skall garnera den, då går det lättare att skära.
- Ostbågarna krossar du enklast i en matberedare men en plastpåse och kavel funkar också fint.
- När du ska få ostbågskanten på plats så var beredd på smulor överallt. Fyll handen med de krossade ostbågarna och ”klappa” in det runtom. När du är klar är det en fördel om du bär ut tårtan utomhus och blåser av det överflödiga.
- Till garnering; Använd ingen ”ful vacumskinka” utan köp en fin, smakrik skinka från charkdisken, det ser trevligare ut och är bra mkt godare också. Osten jag använder är ofta färdiga skivor som är lite tjockare och större, dom passar bra till smörgåstårta.
- Låt fantasin flöda och tänk i ”ringar” utifrån och in när du garnerar.
- Snåla inte med färgerna! 😉
stkanten är på plats. För att enkelt få bort överflödiga smulor, ta tårtan med dig utomhus och blås av den. Stå inte i motvind som jag gjorde idag bara… 😛
10 bitar
Det här behöver du :
Hönökaka (8st halvmånar, eller 4 stora runda)
1 sats grundröra (Vispa grädden och rör ihop med resten) :
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs alt. mjukost naturell på tub
Salt & vitpeppar
Lager 1 :
Bregott
300 gram finhackad, strimlad rökt bog
1 burk konserverad cocktailfrukt
ca 2-3 dl av grundröran
Lager 2 :
Bregott
½ tub mjukost
4 ägg, kokta, hackade
2- 3 dl av grundröran
Lager 3 :
Bregott
3 msk bredbar leverpastej (Lindbergs husmorspastej gräddbakad)
2 msk bostongurka
2-3 dl av grundröran
Täcke :
Grundröran runtom hela. (Det blir röra över)
Ställ tårtan i kylskåpet över natten och bred gärna på mer av grundröran andra dagen efter att du kantskurit den. Det räcker gott och väl till att täcka den två gånger.
Garnering :
150 gram ostbågar
16 stora skivor goudaost
250 gram sotrökt skinka
Små plommontomater
Gurka
170 gram lyxräkor i lake
är jag börjar garnera brukar jag tänka i ”ringar” utifrån och in. Sen tar jag alltid den största ingrediensen först, som i det här fallet; ostskivorna som jag rullade ihop. Sen är det bara att bygga vidare, runt, runt, runt…
årtan är redo för avfärd.
Vad säger ni? Har ni provat ostbågar på en smörgåstårta?? 😉