Lördagsfeeling…


Midnattstimmen är slagen. Månljus, flammande glöd i lägerleden, ett sovande hus… Vem är vaken då? Jo, jag! 😛

Jag slåss lite med mitt nya kamerahus just nu, det är ganska kul. Lite fight innan man kommer på rätsida med varann får man räkna med… D20:in har flyttat hemifrån, o jag hoppas den kommer leva vidare i många år till fast framför en annans öga!

Bjuder på ett litet axplock av dagen idag… En lördag, fotogentiskt avbildad i Öjkrokens krokar med omnejd. Cadillac fleetwood -59 har gått på vägarna…

PS; Ikväll har vi grillat rimmat fläsk över elden, fyyyy sablars så gott!! JO, jag lovar!! Å där gjorde sig ett litet norrlandsminne åter bekant… Jag minns när pappa och jag hade varit ute med båten i fjällen, han styrde motorn mot en fjällsluttning, jag satt stilla kvar på mittenplankan i båten medans han drog upp den på land så den inte skulle fara iväg med strömmen. Sen tände han en liten eld av kvistar och torrt fnöske. Det var där och då jag fick uppleva detta med grillat sidfläsk.

Jag minns det som igår… Jag minns vattnet framför oss där vi satt på stenhällen som var alldeles ljummen av solen… Pappas blekta militärgröna byxor och svarta graningekängor som alltid var ordentligt snörda med ett par varv runt vaden som avslut… Hans uppkavlade ärmar och hur han så snabbt fick elden att brinna. När elden tog sig satte han sig bredvid mig och där satt vi, tysta och bara _var_…

Jag minns inte att jag sprang runt o lekte eller hittade på nåt annat, jag minns inte heller att pappa hade sagt vi skulle stanna nånstans och jag minns inte heller att han hade stoppat ner fläsk i ryggsäcken… Men jag minns tystnaden, hans varma leenden mot mig med kisande ögon och hur rofyllt det var att sitta där och bara titta och tänka med pappa vid min sida…

Han är en tänkare han ocksåDS. 

4
0

Kryddiga kalkonspett med ”double baked potatoes”


F

redag!! Tjohooo va härligt med helg, trots att regnet vräker ner här på ön så är det hur mysigt som helst att få tända lite ljus och fredagsmysa!

Vad har ni ätit för gott ikväll?

Har ni några bra filmtips att rekommendera?? 

Här hemma blev det marinerad kalkonfilé som jag gjorde spett av och serverade med ”double baked potatoes”. Varför låter det så mycket godare på engelska än ”dubbelbakad potatis”? Kan varmt rekommendera detta iallafall. Hela familjen gav tummen upp och allt gick åt förutom tre halvor potatoes! 😉

Helgen här ser lugn ut, en födelsedag och beställd smörgåstårta till på söndag ska fixas och imorgon ska jag överraska familjen med lite rolig ”mini-mat”… Mer om det imorgon, ha nu en finfin fredagkväll alla därute!

4 port
Kalkonspett i marinad :
2 kalkonfiléer
½ dl olivolja
en skvätt soya
½ pressad citron
1 pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
Salt & grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kalkonfiléerna i bitar. Lägg i en plastpåse. Tillsätt ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och massera in kryddorna. Låt ligga i kylskåpet ca 2 timmar.Hetta upp en stekpanna och vänd ner bitarna med marinaden och fräs hastigt på hög värme tills de fått fin färg.

Lägg upp bitarna på en tallrik. Trä på spett varvat med grönsaker, här använde jag röd och gul paprika samt zucchini. Slå in i folié och efterstek i ugnen tillsammans med den bakade potatisen (ca 220 grader) ca 10min tills köttet är genomstekt. Servera.

Double baked potatoes : 
4 bakpotatisar
En klick smör
1 äggula
Mjölk
Salt
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Baka potatisen i ugnen, 200 grader ca 45-50 min. Ta ut och dela dom på mitten. Gröp ur halvorna och lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt en klick smör, lite mjölk, en äggula. Mosa ihop med rotfruktstöt, smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse och spritsa i varje skalhalva. Gratinera i 220 grader tills moset fått fin färg, ca 15-20 min.


K

alkonspetten görs förs när bitarna fått bryna till fin färg. Efterstek spetten i ugnen, inlindade i folié.


B

akpotatisarna är klara.


D

ela på mitten…


G

röp ur inkråmet och gör en fint duchessmos av det.


S

pritsa moset i skalhalvorna. Gratinera i ugnen på 220 grader tills de fått fin färg.


S

maklig måltid! 😉

4
0

Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås


Lilllördag idag och vi svänger väl ihop en liten gomiddag med potatisgratäng, ytterfilé och grönpepparsås… Oj så gott!! Potatisgratäng var bra länge sen nu så det var väl på tiden. Grönpepparsåsen är ett slag i sig, så vansinnigt god så den kan ätas med sked… 😉

Jag har provat en hel del recept både med torkad grönpeppar, hel och mortlad och den i lag. Den absolut godaste är just den i lag som får fräsa ihop med lök på låg värme då blir den som allra godast. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött. Inget undantag att receptet på såsen kommer från Per Morberg, det brukar stämma när man provat hans såser. Klockrent!

Visste du förresten att grönpeppar är ”samma” peppar som svart och vit fast den gröna skördas omogen, den svarta halvmogen och den vita av fullmogen peppar. Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Den jag har använt är den inlagda i vinäger (Santa maria).

Grönpepparsås (Per Morberg)
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl kalvfond (hemmagjord, ta betydligt mindre mängd om du använder köpt fond på flaska + vatten)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Helstekt fläskytterfilé 
1 ytterfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

Potatisgratäng
6-8 stora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


G

rönpepparn får fräsa på låg värme tillsammans med löken tills den mjuknat.


S

åsen har här reducerats ner med kalvfond och grädden är tillsatt. Den ska nu få reducera ner ytterliggare till en krämigare konsistens.


Y

tterfilén har fått vilat i folié ca 20 min före servering.


S

maklig måltid.

12
18