Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås


Lilllördag idag och vi svänger väl ihop en liten gomiddag med potatisgratäng, ytterfilé och grönpepparsås… Oj så gott!! Potatisgratäng var bra länge sen nu så det var väl på tiden. Grönpepparsåsen är ett slag i sig, så vansinnigt god så den kan ätas med sked… 😉

Jag har provat en hel del recept både med torkad grönpeppar, hel och mortlad och den i lag. Den absolut godaste är just den i lag som får fräsa ihop med lök på låg värme då blir den som allra godast. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött. Inget undantag att receptet på såsen kommer från Per Morberg, det brukar stämma när man provat hans såser. Klockrent!

Visste du förresten att grönpeppar är ”samma” peppar som svart och vit fast den gröna skördas omogen, den svarta halvmogen och den vita av fullmogen peppar. Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Den jag har använt är den inlagda i vinäger (Santa maria).

Grönpepparsås (Per Morberg)
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl kalvfond (hemmagjord, ta betydligt mindre mängd om du använder köpt fond på flaska + vatten)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Helstekt fläskytterfilé 
1 ytterfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

Potatisgratäng
6-8 stora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.

rönpepparn får fräsa på låg värme tillsammans med löken tills den mjuknat.

åsen har här reducerats ner med kalvfond och grädden är tillsatt. Den ska nu få reducera ner ytterliggare till en krämigare konsistens.

tterfilén har fått vilat i folié ca 20 min före servering.

maklig måltid.

 1. rick skriver:

  Vilken ugns temp har du när du kör fläskytterfilen?

 2. Erica!
  Finns rester kvar, kom du! 🙂

  Sara!
  Å jag som är en riktigt ”kött och potatis”-typ… 😉

  Linduz!
  Fläskfilé är just en fläskfilé, men en ytterfilé är egentligen ingen filé utan utskuren benfri kotlett. 🙂

  Caroline!
  Ingen knäpp fråga alls. Jo, vi äter på foto-porslinet, men det är inte alltid jag använder det. Har ett vitt vardagsporslin som används då jag inte fotograferar.

  När jag fotar maten så lägger jag alltid upp den först av alla och lägger lite extra omsorg på upplägg och hur allting ligger, (Fototallrikar köper jag inte styckvis utan oftast 6 el 8 stycken men baktanken är förstås att de ska bli bra på bild) sen fotar jag nån minut och den som vill ha fototallriken får den, de brukar vara ”tjing” på den ibland! 🙂 Sen lägger jag upp mat till resten på likadana tallrikar men inte lika ”noga”… 🙂

  Lotta!
  Jamenvisst, så är det ju! 😉

  Joanna!
  Prova!

  /Linda

 3. Fläskinnerfilé är som det sägs den lilla filen som sitter på insidan om kotlettraden,fläskytterfilén är egentligen urbenad fläskkolett. Numera så ska folk endast äta filé i alla former därför har man lyckats lura konsumenten till att tro dom äter innerfile och så tor dom att dom ätit den bästa biten på den stackars grisen. Faktum är att man fått den torraste biten på hela grisen. Bättre är ju att steka griskött med lite fett på som man sen skär bort efter tillberedning.

 4. Jag tycker inte att det ser gott ut med hela grönpepparkorn, det kan väl inte vara en höjdare att sitta och tugga på dem. Dom ska naturligtvis vara mortlade. Bakläxa Kryddburk.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..