Smaksatt olja, vinäger och örtsalt

är hösten står för dörren kan det vara kul att piffa upp lite i köket med ljuslyktor, lite nytt porslin eller härliga fruktfat. Nånting som jag tycker är supervackert är just flaskor med olja med härliga smaksättningar och färger. Varför inte ställa fram en gammal skärbräda med olja, vinäger och ett hemmagjort örtsalt. Lite örtkvistar och levande ljus och det blir genast mer höstromantik över middagarna runt bordet.

Dessa tre tips går supersnabbt att svänga ihop med lite färska och torkade örter hemma. Använd gärna chili, citron, vitlök etc. som du petar ner i flaskor så blir det extra smak och färg.

Eller varför inte en ”gå-bort-present” som du gjort själv? Finare än så blir det inte och garanterat uppskattat!

Olivolja & vinäger i separata flaskor med smaksättning; 
Chili, vitlök, färska örter; rosmarin, timjan, oregano.

Örtsalt;
2/3 maldon flingsalt mixat med 1/3 torkade kryddor;
Rosmarin, oregano, lavendel, timjan och chiliflakes.

livolja och vinäger i fina flaskor är alltid trevlig till en middag. Här kan du också avgöra själv hur mycket du vill ha av respektive. Vill du göra färdiga salladsdressingar/vinegretter, ta en titt här >> och här >>

rtsaltet är den perfekta bordskryddan till alla måltider. När du ändå är i farten kan du göra örtsalt som passar extra bra till tex. viltkött smaksatt med enbär, eller rostad vitlök till lamm. Lökpulver, senapspulver (colmans) passar utmärkt  att ta i en gnutta av till fisk och kötträtter. Curry till kyckling etc etc. Prova dig fram och gör ett par burkar. Förvara torrt och mörkt.

 1. Jag la lite habanero o fransk dragon i olja men vips – det möglade inom några dygn. Vad gjorde jag för fel?

 2. Panama skriver:

  Gillar du örtsalt? Prova gör ditt eget nu under sommaren då det finns massor av fina örter att blanda efter egen smak. Jag brukar ta lite av varje ört och mixar det sedan med havssalt med mixerstaven. Mitt senaste blev en succé: Svart trumpetsvamp med örter från Öland. En fin och personlig present nästa gång du går över till kompisar på middag? Örtsalt med svamp och örter ca 1 dl havssalt ca 1/2 dl torkad svart trumpetsvamp eller trattkantareller 1-2 tsk örtblandning Mixa till fint pulver och häll upp på burk.

 3. Men det är ju så bra att ha med bort, det blir verkligen uppskattat! Och vackert är det absolut.

 4. Sara skriver:

  Blev jättesugen på att prova detta, men undrar var någonstans man köper sånna där flaskor och burkar att ha oljorna etc i?

  1. Alla glasflaskor, burkar, små kannor etc. fyndar jag oftast på loppis. Varianter finns också på ÖoB och i dyrare inredningsbutiker.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..