Extra lyxig rödvinssås, steg för steg

En fin bit kött, såsom oxfilé behöver inte mer omsorg än salt & peppar, brynas hastigt i stekpanna och sedan få eftersteka i ugnen till medium rare, ca 60 grader. Men den kräver sin rödvinssås däremot. En riktigt fin, långlagad rödvinssås som fått puttra och reducera ner med härliga smaker, syran av rödvinet och den smakrika kalvfonden, det går inte att beskriva hur bra det passar ihop! 😛  Så här kommer såsen som jag älskar att stå och vispa i och lägger gärna extra tid på en ledig lördagseftermiddag. Det är värt det hundra gånger om när man väl sätter sig till bords sen, jag lovar…

Det här behöver du  :
1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. (Du kan även ha den helt rå från början, men jag tycker den blir godast såhär, då får man även bort en del av stekfettet) Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör om alltihop tills löken mjuknat. (Jag brukar även ta med det fett/kött som blir över när jag putsat köttet som ska vara till, det ger lite extra smak) Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.

Ingredienserna till grunden av såsen som ska fräsa ihop i kastrullen innan vinter slås på.

Allt i kastrullen.

När det ser ut såhär är det dags att slå på vinet och sänka värmen.

Såsen får sen reducera (koka ner) tills hälften av mängden återstår.

Och därefter silas och ner i kastrull igen.

är tillsätts kalvfond i såsen och den ska nu reducera ner en andra gång tills den blivit tjockare och mörkare i konsistensen.

När såsen är nästan klar, smaka av den med salt och peppar och ev. en nypa socker. Avsluta med att vispa ner en klick smör för att blanka såsen.

Servera med en fin bit oxfile och gärna bearnaisesås också… 😛

  1. Lena skriver:

    Hej!

    Hur många portioner är detta till. Jag skall göra rödvinssås till min sons bröllop den 18 augusti och letar bra och goda recept. Det är 95 gäster på bröllopet. Kan jag få be om mängdbeskrivning till 30 pers så kan jag göra tre omgångar, om det inte är för jobbigt för dig.Jag förstår om du inte har tid eller möjlighet till detta.
    måste även tacka för en mycket bra blogg. Du är en stor inspirationskälla.

  2. Madde skriver:

    Måste testas!
    Shit vad det ser gott ut med oxfilé! Blev riktigt sugen på det nu! Men idag blir det grillad fläskkarre till middag.

  3. Den puttrar på för fullt här nu;)

  4. Oh vad sugen jag blir – men det fattas något i din lista på vad man behöver… en gnutta kärlek till *riktig* matlagning 😉

    Ungefär hur lång tid tog det att göra din sås? Och smakar man sen rödvinet, eller bara ”rundar det av” såsen?

    1. Så sant! Kärlek ska finnas med i all matlagning, annars blir det inte på riktigt! 😉
      Den tog ca 3 timmar ungefär, och ja den smakar rödvin, inte bara en ”rundning”!
      /Linda

  5. Sigrid skriver:

    Den här måste jag prova! Men menar du 3 dl kalvfond som i buljong på köpt fond, hemmagjord fond eller 3 dl köpt fond (typ touch of taste)?

    1. 3dl färdig fond, alltså inte koncentrerad på flaska utan 3-4 msk av den koncentrerade på flaska + vatten så de blir 3dl! Har du en hemkokt fond du fryst ner så blir det allra godast.
      /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..