Här står solen högt på himlen idag och det är riktigt varmt så det gäller att ladda vätskeförrådet redan från början. Vi börjar dagen med en härlig iskall morgon-smoothies. Muggen jag har använt är en sån där liten som man kan köpa minipaprikor & jalapeno/chili i mm, perfekt till smoothies med sugrör!
4 port
225 gram frysta hallon & blåbär
ca 10 st isbitar fryst äppeljuice
1 banan
2 dl mjölk
1-2 msk honung
ca 1½-2 dl naturell yoghurt/port
Kör allt utom yoghurten i blendern och mixa slät. Varva smoothisen med yoghurt och du får en alldeles perfekt start på morgonen.
När det enklaste är det godaste… Det får räcka så! 😉
Koka färska majskolvar :
Lägg ner majskolvarna i saltat, kokande vatten.
Låt koka 6-8 min, inte mer då blir majskornen hårda istället.
Man ser på färgen när majskolvarna dom börjar bli klara, då blir dom mörkt gula.
Servera med en klick smör… Ja, det är allt!
Bland det absolut godaste som finns. Glöm inte tandpetare och tandtråd efteråt! 😛
Enklaste sättet att ”skala” en majskolv är att skära av ändarna först och sen skala…
Mycket lättare så, och du får med alla små trådar lättare!
I kokande gryta…
Här är dom färdiga, helt gyllengula och mörkare i färgen. Man behöver inte krångla till de så mycket med majskolvar, en klick smör räcker… Och tandpetare till efterrätt! 😛
Förresten, av majs kan man göra mycket gott, kolla här :
Fr.vä; Majssoppa, grillade majskolvar, varm majssallad. Klicka på bilder för recept.
Vem längtar inte efter en härlig gryta fastän det är sommar? Jag gör det i alla fall! En gryta full av härliga sommarprimörer såsom salladslök, späda små morötter & paprika. Zucchini, palsternacka och rotselleri hade jag också i och självklart champinjoner.
Men en härlig syra av citron och mustiga smaker av vitlök och timjan blir det här en rejäl sommargryta som räcker till många. Jag använde tre normalstora kycklingfiléer och med allt detta blev det en gryta som räckte gott till 7-8 port.
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer el. annat kött motsvarade 450 gram
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 citroner
6-8 dl kraftig kycklingbuljong (egen, fond el. tärning) 1 msk tomatpuré
1 knippe morötter
1 palsternacka
1 kvarts rotselleri
½ zucchini
1 paprika
2 dl grädde
Salt & peppar
150 gram färska champinjoner
1 knippe färsk timjan
GÖR SÅHÄR :
Skär kyckligen i bitar. Bryn i het stekpanna i lite olja. Krydda med nymalen svartpeppar och smula över torkad timjan. Tillsätt salladslöken och vitlöken. Pressa över saften från citronerna. Slå på buljong, tillsätt tomatpurén och sänk värmen till medel. Slanta grönsaker och rotsaker och lägg i.
Zucchini och paprika kan du lägga ner efter att rotsakerna fått puttra några minuter. Slå sen på grädde och låt grytan sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Skiva ner champinjonerna. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Avsluta med färsk timjan före servering.
Förberedelser…
Kycklingen bryns så den får fin färg. Sen i med lök, vitlök och pressa över citron!
Buljong och övriga rotsaker och grönsaker…
En skvätt grädde och champinjoner… Smaka av, salta, peppra, red av såsen, strössla över färsk timjan.