Rökt flundra

Tycker ni om flundra? Fisk som fisk tycker jag, men rökt är den lätt den absolut godaste fisken, där ligger tom. den varmrökta lax i lä. Detta blev riktigt, vansinnigt supergott. Fick tips av fiskhandlarna att torrsalta 3-4 timmar och sedan sköja av saltet och torka den innan röken. Sagt å gjort.

 • Köp hem färsk flundra
 • Använd fint salt utan jod och gnid in fisken med, lägg i porslinsform och täck med saltet. Plasta över och låt stå i kylskåp ca 3-4 timmar.
 • Skölj fisken under kallt vatten så saltet rinner av.
 • Torka fisken torr.
 • Lägg på plåt/galler med tjocka skinnsidan NEDÅT! 😛
 • Rök ca 20-25 min. Jag varmröker i muurikkas elrök >>
 • Packa in den ännu varma fisken i aluminiumfolié och låt ligga i kylskåp 12 timmar så jämnas både salt & röksmaken ut sig och du får perfekt resultat!

Fina flundror… Eller fina och fina… Goda då! 😉

I saltet, 3-4 timmar. Jag lät dom ligga 3 timmar.

Här ska dom precis in i röken. Ser ni den lilla ”missen” jag gör nu?? Har lärt mig till nästa gång att lägga fisken med tjocka skinnsidan nedåt!


Färdiga!

Gott som tusan! På knäckebröd med bara lite smör och nån kall skivad, kokt potatis…

 1. Hej som sommarbarn på Gotland kom jag i kontakt med rökt flundra för första gången bonden jag var hos på somrarna fiskade flundra själv och rökte. Gudomligt gott att ätas varm direkt. Ett starkt minne från barndomen. Han saltade också flundran och sedan rökte han med tallkottar istället för spån och eneris som var blött vilken smak!
  Provade färsk spätta den blev snarlik i smaken men flundra är bäst.

 2. Hej som sommarbarn på Gotland lo jag i kintakt med rökt flundra för första gången bonden jag var hos på somrarna fiskade flundra själv och rökte. Gudomligt gott att ätas varm direkt. Ett starkt minne från barndomen. Han saltade också flundran och sedan rökte han med tallkottar som istället för spån och eneris som var blött vilken smak!
  Provade färsk spätta den blev snarlik i smaken men flundra är bäst.

 3. Åh det där ger mig barndomsminnen! Vi fiskade kalmarflundra…många hundra i näten. Vi har faktiskt gjort detsamma hela helgen – fick 5 st. Nästan sorgligt. Förr hade pappa en egen rök som morfar byggt. Den finns inte kvar längre, inte flundrorna i havet heller. Tur det finns att köpa lite. Fast finns det kalmarflundra att köpa längre? Är det rödspätta du har köpt? Också väldigt smarrig fisk! Tur det finns fler av dem!

 4. Christin!
  Rökt sik låter spännande och norrländskt. Här nere kan vi få tag på röding i fiskaffären men den smakar långt ifrån den röding pappa brukar fiska. Längtar lite efter ”riktig” fisk! 🙂

  Malin!
  Välkommen hit!
  Då är det nog philadelphiabullar du ska göra? : http://kryddburken.se/2011/09/12/philadelfiabullar-i-langpanna/

  Rebecca!
  Jod ger en bieffekt i smaken när du röker. Det gäller även rimmat sidfläsk tex. som är himla gott att röka men som också innehåller jod om man köper färdigrimmat. Där kan man istället försöka rimma själv om man vill röka, och då utan jod. Större köttstycken ger mer bismak så undvik jod vid rökning.
  /Linda

 5. Varför ska man ha salt utan jod? (bara en undran) 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..