Pankopanerad torskfilé och kustvägen förbi Bruddesta


I helgen var barnen och jag iväg på en liten utflykt längs kustvägen här på ön.

Från Äleklinta körde vi upp till Sandvik med ett stopp vid bl a. Bruddesta fiskeläger. Där är bara sååå vacker med dom idylliska sjöbodarna, dom klippiga bergssluttningarna, terrängen intill alvaret och för att inte tala om växtriket. Oorkideerna och alla färgsprakanade markkrypare överallt.

Det går dock inte fort fram på den steniga och guppiga grusvägen, max 30km/h och betande djur, färrister och möten om vartannat gör att man verkligen hinner njuta av naturen med blåkulla i horisonten…

En vacker regntung dag från början som slutade i strålande sol när vi kom fram till Sandviks hamn. Där köpte vi med oss färska torskfiléer hem och panerade med panko. Så vansinnigt gott!

Jag vet jag snöar in lite på fisk nu men de blir så när jag får nått i skallen jag bara ”måste” och de ena föder de andra… 😛


Bruddesta fiskeläger. Dom vackra sjöbodarna i sten…


Härligt sjöutsikt från fiskebodarna.


Bergsslutningen… Där ovanpå går den gamla kustvägen på västra sidan Öland.


Ett stilleben där man måste blunda en smula för att känna energin från allt arbete som susar från sjön och fiskebodarna…


Doppa-fötterna-vatten och alger som inte luktar illa!


Himlen mörknade och helt plötsligt stod vi mitt i världens ösregn så skynda, skynda upp till bilen igen!


Körde förbi stenbrotten vid Lofta. Här finns många konstverk uträttade av små barnahänder… Sååå vacker!


Regnet vräker ner, men vad gör väl det… När det regnar på Öland så infinner det det mest vackra fotoljus man kan önska…


Vem kan inte tänka sig att sätta sig här och koppla av en stund?


Åter till fiskeriverksamheten. Här har jag förberett för panering. Vetemjöl blandat med salt och malen vitpeppari en skål, 4 ägg i en annan och panko ströbröd i den tredje (asiatiskt ströbröd). Den här mängden som ni ser är helt och hållet tagen på en höft  men räckte till ca 8 torskfiléer. Snåla inte med salt & vitpeppar i vetemjölet bara…


Såhär fina blev dom pankopanerade torskfiléerna!


Jag friterade dom inte i nån fritös med stekte i rejält med rapsolja + en klick smör för smakens skull på medelvärme. Knappt en minut på varje sida.


Kokt potatis, remouladsås och pressad citron… Gröna ärter ser jag nu att det fattas, men va sjutton!! 😉

8
1

Rökt flundra


Tycker ni om flundra? Fisk som fisk tycker jag, men rökt är den lätt den absolut godaste fisken, där ligger tom. den varmrökta lax i lä. Detta blev riktigt, vansinnigt supergott. Fick tips av fiskhandlarna att torrsalta 3-4 timmar och sedan sköja av saltet och torka den innan röken. Sagt å gjort.

  • Köp hem färsk flundra
  • Använd fint salt utan jod och gnid in fisken med, lägg i porslinsform och täck med saltet. Plasta över och låt stå i kylskåp ca 3-4 timmar.
  • Skölj fisken under kallt vatten så saltet rinner av.
  • Torka fisken torr.
  • Lägg på plåt/galler med tjocka skinnsidan NEDÅT! 😛
  • Rök ca 20-25 min. Jag varmröker i muurikkas elrök >>
  • Packa in den ännu varma fisken i aluminiumfolié och låt ligga i kylskåp 12 timmar så jämnas både salt & röksmaken ut sig och du får perfekt resultat!

Fina flundror… Eller fina och fina… Goda då! 😉


I saltet, 3-4 timmar. Jag lät dom ligga 3 timmar.


Här ska dom precis in i röken. Ser ni den lilla ”missen” jag gör nu?? Har lärt mig till nästa gång att lägga fisken med tjocka skinnsidan nedåt!


Färdiga!


Gott som tusan! På knäckebröd med bara lite smör och nån kall skivad, kokt potatis…

8
3

Vi har firat Max som fyllt 12år


I fredags hade vi kalas här hemma för Max som har fyllt 12år! Joline hade fixat med girlanger i köket och så slog vi in presenter och dukade fint tills han skulle komma. Istället för tårta stekte vi plättar så det stod härliga till. Hela huset låg som i en stekdimma på förmiddan av den gamla plättlaggen men gott blev det! Pannkakor och plättar är något som Max verkligen höjer till skyarna; man skulle kunna säga att han bokstavligen ÄÄÄÄLSKAR pannkakor! Så det fick bli högar av småplättar med färska jordgubbar och nykokt sommarsylt till efterrätt. Å just de, kokt wienerkorv och potatismos innan! 😛


Flaskorna med ”barn-bubbel” hittade vi på Gekås i Ullared och med dom sköt vi korkarna i taket och skålade för Max! 😉


En mycket förväntansfull Max öppnar sina presenter!


Målarböcker, skrivböcker, pennor, jumpsuit, strumpor och kalsonger och lite annat smått och gott fick han.


Här skriver han sitt namn i en av skrivböckerna.


Wienerkorv som får sjuda riktigt länge i buljong med lagerblad och vitpepparkorn blir riktigt gott.


Och sen var då så dags för plättarna! 😛


Grattis vår lilla Max som är är stora killen! 12år, hurra, hurra, hurra, hurra!! 😛

10
1