Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! 😛 Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! 😉

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
– ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
– ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk

Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!

Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!

Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!

Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.

Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.

Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.

Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.

Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.

Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.

Varmrätten är upplagd.

Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…

En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! 😉

Väl till bords.

Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!

Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! 😛

 

  1. Fler sådana här inlägg!!! Perfekt för en sån som mig som älskar att hållas i köket men som har hur mycket som helst att lära, särskilt gällande matlagning! :)) Denna meny ska jag testa snarast!

  2. Säg till lite innan anmälningsblanketterna kommer till denna kurs vill för allt i världen ej missa den…..skämt åsido…..vilken trerätters wow hur gott som helst……
    Läs: SLICKAR SKÄRMEN

  3. mamma skriver:

    Hej. Så fint upplagt för en matkurs til lillsyrran. De var bra jobbat sanna o en väl förberedd pedagogisk lärare/syster som alltid!!!! En rätt kul början me trerätters!! Verkar varit en trevlig o rolig matkurs idag med motivation inspiration tålamod o Lindas hemligheter bakom hihihihi. Bra jobbat mina tjejjer.

  4. Det här såg jättegott ut!!!

    Heja Sanna!

    Nu måste jag få tipsa om en sak…. Jag såg att du hade bakplåtspapper under grönsakerna, jag har så kallade evighetsbakplåtspapper till klyftpotatis och ugnsrostade grönsaker. Funkar kalasbra, ingenting fastnar, det är superlätt att få loss dem när de är klara och dessutom går det åt minimalt med fett.

    Godnattkram från Åtvidaberg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..