Dom allra godaste vitlöksbröden…

Små naggande goda vitlöksbröd är ju bland det bästa som finns till förrätt tycker jag. Att sitta och doppa i en kall tzatziki och massor av vitlök o en skvätt fin olivolja på de, det är bara sååå gott! Särskilt nu i grilltider…
Här är mitt bästa recept på framförallt smöret till vitlöksbröden men också tzatzikin. Använd helst surdegsbaguetter och gärna nån dag gammalt, inte direkt nybakade, det blir inte alls samma smak då!

(16 snittar)
Vitlökssmör till bröden :
4 medelstora, ljusa baguetter
150 gram smör
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
3 rivna vitlöksklyftor
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Halvssalt

Dela varje baguette på längden och sen snitta dom tvärs över på diagonalen. Bred på smöret, lägg ihop lite slarvigt på en plåt och gratinera i 225 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg. Låt svalna något före servering. Doppa i tzatziki. 😛

Tzatziki

Det här behöver du :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

  1. Ulla skriver:

    Det enklaste är så många gånger det godaste, ser lyxigt ut att servera tzatzikin ur små formar till var och en…

  2. Men lägg av så gott! Finns inget godare i hela världen än vitlöksbröd och tsatsiki!
    Jag brukar köpa kretensisk olivolja när jag är på semester på Kreta. Håller hårt i min dunk nu fast jag skulle kunna dricka oljan ren, för nästan så god är den! 🙂

  3. Blev sugen på dessa vitlöksbröd redan i morse innan jag druckit den första koppen kaffe t.o.m.- det ser SÅ gott ut!

    Har du testat att flaga vitlök tunnt tunnt över (också)? Åt det en gång och det gjordes i en stor *stenugn* (vad det nu kan heta på rätt svenska…) och var så otroligt gott, att jag minns det än idag, tjugo år senare 😉

  4. Mm, vilken toppenförrätt! 🙂
    Vilka söta formar du har, varifrån är dom?

  5. Erica skriver:

    Tack så jättemycket! Ska genast beställa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..