Plockmat, tårta och en fjälla…


Tiden! Vart tog tiden vägen?? Den verkligen RUSAR fram!! Det är midsommar nästa vecka, hallå? Hänger inte med alls. Här hemma händer de grejer om vartannat hela tiden, o det ena nya upptåget avlöser det andra. Skolavslutning och sommarlovstart har vi betat av i alla fall. Här kommer den tillhörande plocktallriken på avslutningskvällen. Krustader med viltost, chili och rökt skinka. Potatissallad, rostbiff, St Agur, brie, melon, vindruvor, jordgubbar och kex.

Och den traditionella tårtan förstås. Jordgubbar, jordgubbar, jordgubbar! Vad är väl godare än en klassisk jordgubbstårta med hembakad tårtbotten?

Vad händer mer?
ÄNNU ett litet nytillskott har anlänt till familjen! – ”Fjällan”
Eller litet och litet… Hon är bautastor!! 😉


Jordgubbstårtan!


”Fjällan” är en 16 mån gammal honkatt som nyligen haft en kull ungar men som inte finns mer. Hon är lite sorgsen och deppig och när vi träffade henne första gången så skuttade hon rakt in i hjärtat! Så tillgiven och lugn, men lite ledsen i ögat och passade inte riktigt in där hon bodde förut. ”Henne vill jag ha sa jag!”

-”Du får henne!!”…

Efter ett snabbt men enigt överläggande med kära maken så ”blev de som de blev”… Nu är hon hemma. Avmaskad, ren och fin, och fått en dos med fästing och loppmedel. Fjällan fick hon heta då hon är vacker och ståtlig som en varg, fina vita fjällränder och illgröna ögon… 😉

Nu ligger hon här bredvid mig och har bekantat sig med båda våra andra katter; Alfred & Ida. Dalton har hon också ”pussat på kinden” så allt är frid och fröjd och jag hoppas hon ska trivas här hos oss med gubben Alfred och lilla yrvädret Ida som hon kan fostra, då kanske hennes mamma-hjärta blir helt igen…

Kastrera både flickorna står på tur, sen får de va nog med katter här! 😛

11
11

Jordgubbsmilkshake


Efter en intensiv vecka ska vi nu coola ner oss lite tänkte jag. Det är fredag, helt underbart med helg igen. Sommarlov och familjen är ledig allihopa för ett par dar. Drar en lättnads suck över veckan som varit med allt därtill. Loppis, jobb, skolavslutning, utflykter, shopping, förberedelser och aktiviteter utöver det vanliga. Skönt med helg, fruktansvärt skönt med helg!

Jag älskar HELGER!!

😉 Fler recept, inlägg och uppdateringar kommer så fort jag hämtat andan… Kram till er alla! 

Jordgubbsmilshake 4 port
Det här behöver du : 
1½ liter färska jordgubbar
½ liter vaniljglass
ca 2-3 dl mjölk
En gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Fyll en blender, måttbägare eller skål med glass och jordgubbar, slå på lite mjölk och en gnutta vaniljsocker. Mixa till slät konsistens. Häll upp i glas, tillsätt tjocka sugrör och njut! 😛

7
5

Ölands-tips, efterfrågat inlägg!


Det är många som mailar och undrar över tips på ställen här på Öland man inte får missa, sevärdheter som matställen och boende. Jag hinner omöjligt svara på alla mail genomgående så att de hinner fram i tid till er semester utan jag försöker samla ihop era frågor och önskemål här istället. Skulle det vara något specifikt ni undrar över så ställ era frågor i kommentarsfältet så ska ni få svar på en gång! Jag hoppas även google translate fungerar dugligt för er som mailat mig på engelska.

Det ni läser här är är MINA reflektioner, mina tycken och tänk kring restauranger och ställen. Mina tips till er kort och gott. Glöm inte att skapa era egna och utgå inte från att det jag skriver överensstämmer med vad du själv skulle tycka. Alla tycker vi olika!

Vi börjar väl med maten, eller hur?! 😛 


Det finns inte så många ställen jag rekommenderar faktiskt, de flesta är sommarrestauranger och många av dom håller inte för hälsovårdsmyndigheterns kontroller sommartid… Väldigt trist, men det finns några guldkorn och det är dessa :

Finare matställen 

Halltorps gästgiveri
Fint hotell/gästgiveri invid VIDA museum. God hemlagad mat från lokala producenter och egna odlingar.

Hotell Borgholm
Mitt i centrala Borgholm hittar ni Karin Franssons hotell och restaurang. Fint som snus för dom riktiga finsmakarna!

Guntorps herrgård
Ett riktigt favoritställe har det varit för mig & Nicke då vi i alla år firat våra bröllopsdagar där, tills de bytte ägare och kocken bytte jobb. Men för den skull har jag inget negativt att säga, bara positivt, det är mer vi som ”byggt våra vanor” kring helheten som vi gillade. Ett kanonställe i Borgholms utkant ni inte får missa!
Guntorp har jag skrivit många inlägg, skriv in guntorp i sökrutan till höger så får du upp alla inlägg.

Lokala matställen i Borgholm 

Himla gott

(Facebooksida)


Mat & café, hemlagat, vansinnigt gott, trevligt och käckt!


Har tidigare skrivit om Himla gott här på kryddburken, läs mer >>Sörens

(Facebooksida)


God mat, kvalité och service. Inga krusiduller!


Har tidigare skrivit om Sörens här på kryddburken, läs mer >>

Borggrillen
Snabbmat/gatukök, husman, a la carte. Rent och snyggt, barnvänligt & rymlig.

Pizzaplaneten
Godaste pizzorna i borgholm, dåligt med sittplatser men avhämtning kanon.

Från Borgholm & lite norrut… 

Klinta Bykrog


Fint matställe i Köpingsvik, kvalité på mat och service. Snyggt, prydligt och gemytligt ställe.Eva´s kroppkakor


Godaste kroppkakorna på heeeela ön, enligt mig!


Har tidigare skrivit om Eva´s kroppkakor här på kryddburken, läs mer >>Sandviks kvarn


Ett av våra absoluta favoritställen efter våra söndagsutflykter här på ön. Här stannar vi alltid sist av allt efter att strosat i butiker och varuhus, badat, gått längs strandvägar osv. Vårt slutmål brukar det bli! Inte mest för matens skull, utan för helheten med barnvänliga ytor, lekplatser och hela atmosfären. Sen att dom har ÖNS bästa pizzor är ju bara ett plus! Här kan du också äta den lokala

lufsan

.


Har tidigare skrivit om Sandviks pizzeria på kryddburken, läs mer >>

Lammet & Grisen


Har du aldrig varit här så är det ett måste! Ett fast pris på all buffémat och ät hur mycket du vill av nygrillad gris och lamm med alla tillbehör som tänkas kan. 

Har tidigare skrivit om Lammet & grisen här på kryddburken, läs mer >>


Kalk
Har ännu inte besökt denna restaurang men hört så mycket gott och positivt om den så i sommar få jag se till att göra ett besök där!

Jag skulle kunna göra en hissa och dissa-lista men väljer att bara nämna ställen vi absolut inte besöker av en eller annan anledning; Wilmas, Kronan, Mamma rosa, Pappa blå, Harrys. Av dessa ställen så har riktigt dåligt mat, alternativt dåligt service eller bägge delar upprepade gånger spelat in så pass mycket att vi valt att inte gå dit fler gånger.

Det finns såklart fler matställen (framförallt söderut) men som jag inte provat och heller inte kan ge nån kommentar om så därav ett urval från mina favoriter.

Gårdsbutiker mm : 

Svenska bönchips AB(Wahlqvist mat. Åker ni hit är ni bara en kilometer ifrån Öjkroken där vi bor)

Solberga gård

Jordsläta, slakteri, gårdsbutik, café och restaurang

Och lite Shopping/Varuhus :

Mittbrodts
Beläget i borgholm, vid parken/hamnen. En riktigt favoritbutik som ni säkert läst om tidigare på kryddburken >>

ÖNSKA

(lokal facebooksida)

borgholmsgallerian

 hittar ni affären man inte FÅR eller KAN missa! Här finns allt och med världens trevligaste personal dessutom! 


Gammalt & Nytt(loppis)
Ett favoritställe vi har är ”Gammalt & Nytt” i Hörlösa, man svänger vänster strax innan Källa om man kommer söderifrån. Där finns allt och i såna mängder och små pinaler att man blir alldeles vimmelkantig. Det är alltid kul att gå och titta och begrunda och se historierna fladdra förbi och man drömmer sig bort i en annan värld på en sån här gedigen loppis. Helt klart värt ett besök!


BödaSågens Allhandel

(även webbshop) (Böda)


BödaSågens Allhandel, ett sommarvaruhus i bästa klass om man jämför med övriga på ön. ”Valles” är också ett känt turistmål för shoppingsugna, men där råder knappast den kvalité och uppdaterade utbud som Mogge och Lillan bjuder på i Böda. Mogge är förresten Nickes kusin och bor med sin familj ett stenkast ifrån oss (om man kastar baklänges och en bit bortom skogen). Dom driver BödaSågens Allhandel sedan 2004 med massor av prylar, kläder, leksaker, husgeråd och inte minst vår favoritavdelning med lite rock á billy, nostalgiprylar. Elvis, Monroe och retro inredning! 600kvm shopping + ett extra stopphål i godistornet invid parkeringen.

Vi diggar detta varuhus bäst av alla. Det är städat, rent och  fräscht, och varu-utbudet är ständigt påfyllt. HIT kära turister tycker vi att ni ska styra kosan om ni vill sommarshoppa och slippa dammiga, mögelluktande instängda lokaler som bjuds lite längre upp på ön! Därefter brukar barnen vilja köra elbilarna vid Snäckan i Löttorp, det är ett måste enligt dom!

Snäckan(Löttorp) 

Glass-sugen??


Missa inte i så fall inte 

Källa Glassgård

!


En sisådär 30 glass-sorter i olika utförande och samtliga med bilder och ölands-anknytna namn! Detta tyckte barnen var superkul. Priserna låg från ca 50kr/st upp emot över 200kr/st för en glassmeny! Riktigt kul att se alla kreationer och påhittiga ideér i deras sortiment.

Servicen på detta ställe är riktigt trevlig och man känner sig ordentligt uppassad och kungligt serverad tjusiga glassar vid bordet. Betalning och ”välkommen åter” sköttes riktigt snyggt. 

(Här tar dom kortbetalning vid bordet dessutom)

 Här behövde man inte sitta och vänta, personalen hade tentaklarna utfällda om man säger så! 

 Blev väldigt positivt överraskad! Att notan för tre glassar slutade på strax över 300 kronor, tja…. Lite dyrt, men ibland ska man unna sig lite lyx tycker jag och här blev man inte besviken! Man ska dock se till så man är REJÄLT glass-sugen innan man gör ett stopp!

Lekpark, lekrum, fina toaletter, trevlig, mysig atmosfär, helt suverän personal och uppassning – ja, då kan de få kosta lite! Helt klart en minnesvärd upplevelse för barnen!

Vad gäller boende så är jag väldigt novis på den fronten och har absolut inga bra eller heller dåliga tips att komma med… Det kanske ni läsare som semestrat här har bättre koll på! Kom i så fall gärna med era tips här i kommentarsfältet! Det blir väl lätt så när man själv bor på ön och aldrig letar stuga, camping eller vandrarhem själv men jag hoppas ni finner info om detta på närmaste turistinfo eller av nån snäll läsare som vill dela med sig av. När ni precis har kommit över över landsbron kan ni hålla till HÖGER och kommer då direkt Träffpunkt Öland och vidare till i Borgholm finns turistinfo vid hamnen/parken. Skaffa en ölandskarta ni kan ”ringa in” era favoritställen ni tänker besöka! Ja, de får bli mina tips inför den här sommaren. Som sagt, fråga här nedan om ni undrar något specifikt så ska ni få snabba svar.

Turistinfo : 

Natur & kultur som jag tycker ni bör uppleva : 

Övrig info :

9
2