Snabb, knäckig, enkel rabarberpaj

Här kommer ett riktigt gammalt recept ur mina gömmor, tror det kommer från norrland från början sen jag var liten. Minns inte om jag bloggat om det tidigare men såhär i rabarber-tider så tål det verkligen att upprepas. I vanliga fall när jag ska göra lite knäckigt täckte på en paj brukar jag använda havregryn och lite sirap, detta blir precis lika bra fast mycket enklare. Inget kladd, bara skära rabarber, röra ihop, strö över och in i ugnen. Klockrent busenkelt och resultatet blir en härligt seg, knäckig paj med syrliga rabarber som gör sig alldeles ypperligt ihop med ett par kulor vaniljglass.

Det här behöver du :
1200 gram rabarber
1½ dl strösocker

2½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

150 gram smör
1 dl flagad mandel

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna och skär dom i mindre bitar, inte så noga. Lägg dom i en bunke och strö över sockret och vänd runt noga. Smörj en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter eller annan form motsvarande måttet.  Häll rabarberna i botten. Rör ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål och strö över rabarberna. Toppa med smör (hyvla med osthylen eller skär i tunna skivor) och lägg över. Toppa med flagad mandel. Grädda i 200 grader ca 40-45 min till pajen fått färg.

Hemma hos familjen i Kalleguta hittade vi dessa godingar idag! Riktigt söta och fina trots en bit in i säsongen.

Fröken nyfiken är visst med överallt!

Låt gärnade skurna rabarerna stå en stund tillsammans med sockret så smälter det ihop lite, precis jag gör jag med äpplen.

Sen ner i en ugnsfast form. Här har jag le creuset hjärtformade pajform, så fin och somrigt till röda frukter och bär.

Strö över mjöl och sockerblandningen och skiva över smöret.

Toppa med flagad mandel om du vill! Och vill du inte, så låt bli!

In i ugnen 200 grader ca 40-45 min tills du ser att sockret karamelliserats och börjat bubbla gyllene i kanterna.

Serveras med fördel med färska jordgubbar och glass! Låt gärna pajen ”stå till sig” en stund före servering. här var jag väldigt snabb när jag skulle fota, den var fortfarande brännhet så därav lite mer flytande konsistens på sista bilden. Låt den stå i rumstemperatur så ytan torkar så blir den riktigt knäckig!

Mmmm… Somrigare än såhär blir det nog inte! Hugg in och smaka vet ja! 😛

Imorgon blir en mindre kul dag då jag måste iväg till sjukhus och kolla upp ett fult fästingbett på skuldran som troligen är borrelia, (bild; klicka på länken) så ni kan väl skänka en tanke eller två till mig imorgon… 🙁

  1. Tack för receptet på pajen. Den ska göras på söndag när det är mors dag 🙂

    Isch… det där fästingbettet såg inte roligt ut du!

  2. Nej, så trist! Jag håller tummarna för dig att det inte är så illa som borrelia, el att du åtminstone klarar dig undan med en ”lätt” variant. Man har ju hört de värsta skräckhistorierna, så jag antar att du är orolig. 🙁

  3. Hihi, skrattade för mig själv när jag läste att det är en bit in på säsongen för er när det gäller rabarber. Här i Övik har vi precis börjat få upp de första, spröda bladen 🙂 snacka om skillnad!

    Har sparat receptet ska absolut testa det när även vi har rabarber som går att skörda 🙂

    Håller tummarna att det gick bra för dig.

  4. jag har ingen våg hemma, så undrar hur många liter/dl (i bitar) 1200 gram rabarber motsvarar? Tacksam för svar! Den ser gudmligt god ut!

  5. Grymt fin paj, blev sugen på både den och ny pajform – snygg den du har måste jag säga! Ang. fästingbettet, usch 🙁 hopppas det inte blir mer än lite penicillin och vips borta, peppar, peppar..

  6. Vi gjorde en liknande paj fast då med havregryn i röran och både ananas och rabarber i, det blev så gott! Det är verkligen en hlet underbar tid nu, med alla färska friska bär, frukter och grönsaker som vi saknat så!

    Bettet ser verkligen inte bra ut, håller tummarna för dej.

  7. MUMS! Nu har jag gjort pajen och den blev WUNDERBAAAR! Hade ingen flagad mandel så jag tillsatte 1 dl havregryn i mjölblandningen istället och det blev löjligt gott du! Min nya favoritpaj alltså! 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..